Ambachtelijk boerderij in trek bij dieven: afgelopen 8.500 kilo kaas buitgemaakt

Ambachtelijke kaasboerderijen zijn steeds vaker het doelwit van grootschalige diefstal. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. In het afgelopen jaar is, in ten minste zes incidenten verspreid over het land, zo’n 8.500 kilo boerenkaas geroofd. Dat totale schade bedraagt al gauw zo’n 90.000 euro aan gestolen kaas.

De dieven gingen zeer professioneel te werk. Wie erachter zitten, is onduidelijk. De politie zegt geen zicht te hebben op kaasdiefstal. De incidenten zijn lokaal onderzocht, naar een verband is nog niet gekeken. Een woordvoerder kondigt aan het te zullen onderzoeken.

De Boerderijzuivelbond vermoedt dat de gestolen de kaas is bestemd voor de Russische markt. „Wegens de boycot gaat er op dit moment weinig kaas die kant op”, zegt voorzitter Irene van de Voort. „Dat drijft de prijs op. Het zou verklaren waarom er nu ineens zo veel gestolen wordt. Maar het blijft speculeren.”

    • Thomas Rueb