8.500 kilo kaas gestolen in 2015

foto istock

Ambachtelijke kaasboerderijen zijn steeds vaker doelwit van grootschalige diefstal. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. In het afgelopen jaar is, verspreid over het land, zo’n 8.500 kilo boerenkaas geroofd. De totale schade bedraagt zo’n 90.000 euro.

De dieven gingen professioneel te werk. Ze staken banden van auto’s lek zodat ze niet gevolgd konden worden en lieten geen vingerafdrukken achter. De politie zegt geen zicht te hebben op kaasdiefstal. De incidenten, ten minste zes, zijn lokaal onderzocht, naar een verband is niet gekeken. Een woordvoerder kondigt onderzoek aan.

De Boerderijzuivelbond vermoedt dat de gestolen de kaas bestemd is voor de Russische markt. „Wegens de boycot gaat er op dit moment weinig kaas die kant op”, zegt voorzitter Irene van de Voort. „Dat drijft de prijs op. Het zou verklaren waarom er nu ineens zo veel gestolen wordt. Maar het blijft speculeren.”