Inside Hollywood: de Netflix-baas is dankbaar en gelukkig

NRC-correspondent Diederik van Hoogstraten is lid van de Hollywood Foreign Press Association. In de nieuwe rubriek Inside Hollywood belicht hij elke week de Californische entertainmentwereld.

Ted Sarandos is altijd in een goed humeur, maar vandaag straalt hij als de zon boven Los Angeles. Geen wonder. De dj stopt zodat de Chief Content Officer van Netflix de gasten op zijn Golden Globes-weekendparty toe kan spreken in de achtertuin van zijn villa in LA. Sarandos is dankbaar en gelukkig. Netflix heeft negen Golden Globes-nominaties: voor het eerst meer dan concurrent HBO, meer dan elke andere tv-zender zelfs.

Zondag zal blijken of al die lof ook wordt vertaald in hardware: daadwerkelijke Globes.

“De tijden zijn vrij snel veranderd,” zegt Sarandos even later terwijl hij met overtuiging de handen van acteurs en niet te ontlopen pr-types blijft schudden. Vier jaar geleden had Netflix niets in te brengen. Nu is de videodienst met series als Narcos, House of Cards en Making A Murderer de talk of the town in Hollywood.

Bovendien zijn er net in één klap in 130 nieuwe landen toegevoegd aan ‘de Netflix-familie’. “Een mondiaal tv-netwerk”, grijnst Sarandos.

De media in Los Angeles zijn dubbelhartig over de Globes. Aan de ene kant zegt de show ‘he-le-maal níks’ over de kansen van films bij het begin van het nieuwe award season. “Het enige dat zondag zal blijken, is wie een goeie speech kan geven”, sneerde radiostation KPCC. Anderzijds maken de studio’s non-stop reclame voor films en tv-series op diezelfde zender.

Wat Netflix beseft, is dat het gala méér is dan het beste feest van Hollywood. De Globes zijn de enige prijzenshow waar speelfilms en tv-series zij aan zij worden beloond. Dat was ooit wonderlijk, dezer dagen is het logisch, gezien de overweldigende kwaliteit die voor het kleine scherm wordt gemaakt. De zenders en studio’s die winnen, profiteren de rest van het jaar.

En de confronterende speelfilm Beasts of No Nation maakt een serieuze kans.

Dus ja, de sfeer is opperbest in de villa van Sarandos en zijn vrouw, voorheen het optrekje van Antonio Banderas en Melanie Griffith. De dj draait Happy van Pharrell en Sarandos schudt nog een hand. “It’s a great day”, roept hij.