Meer afhaal- en bezorgtoko’s

Een pizzabezorger in Nieuwegein.
Een pizzabezorger in Nieuwegein. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het aantal afhaal- en bezorgrestaurants is de laatste jaren sterk toegenomen. Volgens cijfers van Datlinq, dat gegevens over aanbieders van eten en drinken bijhoudt, telt Nederland er inmiddels ruim 2.300. Dat is 14 procent meer dan een jaar geleden en bijna 90 procent meer dan in 2010.

Ook lunchrooms zijn in opmars. Ruim 200 nieuwe verkooppunten geopend van dit soort zijn het afgelopen jaar geopend. Opmerkelijk is ook dat het aantal restaurants met een Nederlandse keuken vorig jaar herstelde in aantal, na een forse daling tijdens de economische crisis.

Het aantal bars en cafés neemt nog steeds af. In 2015 gingen 190 cafés dicht. Ook het aantal discotheken nam verder af. Sinds 2010 daalde het aantal nachtclubs en discotheken met bijna twee vijfde.

Alles bij elkaar kreeg de Nederlandse horeca er vorig jaar per saldo ruim 1.000 zaken bij (plus 2,3 procent), aldus Datlinq. (ANP)