Hongarije wil Europese sancties tegen Polen blokkeren

De Europese Commissie dreigt Polen met sancties vanwege een aantal omstreden nieuwe wetten in het land.

Orban eerder deze week tijdens zijn persconferentie met de Britse premier David Cameron.
Orban eerder deze week tijdens zijn persconferentie met de Britse premier David Cameron. Foto: Szilard Koszticsak/MTI/AP

Hongarije zal elk voorstel binnen de Europese Unie om Polen sancties op te leggen “met een veto blokkeren”. Dat heeft de Hongaarse premier Victor Orban vrijdag gezegd op de landelijke radio, meldt persbureau Reuters. De Europese Commissie dreigt Polen met sancties vanwege een aantal omstreden nieuwe wetten in het land.

Vlak voor de jaarwisseling nam het Poolse parlement een wet aan, waarmee de staatsomroep feitelijk onder politiek toezicht werd gesteld. Eerder al benoemde de regering vijf eigen kandidaten voor het Constitutionele Hof en maakte het Hof vleugellam door het voortaan besluitvorming met tweederde meerderheid op te leggen. De Duitse Eurocommissaris voor Digitale economie en samenleving, Günther Oettinger, zei afgelopen weekend dat Polen onder toezicht zou moeten komen te staan vanwege een nieuwe mediawet. Orban nu:

“De Europese Unie doet er beter aan om geen sancties te overwegen tegen Polen, omdat dat volledige unanimiteit zou vereisen en Hongarije nooit zal instemmen.”

Op papier kan Polen het stemrecht worden ontnomen bij vergaderingen van Europese ministers. Daar is geen unanimiteit voor nodig, maar het lijkt toch niet waarschijnlijk dat dit ook echt gebeurt. Correspondent Stéphane Alonso schreef hierover eerder deze week:

“Dit staat in Brussel bekend als de ‘nucleaire optie’. Het in stelling brengen hiervan vereist in ieder geval een viervijfde meerderheid, en dat geldt al als een onneembare drempel. Bovendien strookt zulk grof geschut niet met politieke conventies: doorpraten heeft vaak de voorkeur.”

Ook een boete via de rechter is in theorie mogelijk, maar dat is omslachtig. Sinds maart 2014 heeft de Europese Commissie daarom een tussenoplossing in het leven geroepen. Eerst krijgt een land een ‘opinie’ uit Brussel. Daarna een ‘aanbeveling’. Daarna kunnen alsnog sancties volgen. De tussenoptie werd mede in het leven geroepen door wat er in Hongarije gebeurde na het aantreden van Orban in 2014. Ook hij legde met een agressieve politiek de media in zijn land aan banden. Alonso:

“Het overheersende gevoel in Brussel is dat EU-instellingen destijds met Hongarije niet fel genoeg zijn geweest en zaken te veel op hun beloop hebben laten gaan. Ook Boedapest kreeg stapels post van de Commissie, maar de status daarvan was niet altijd duidelijk. Nu wordt er al in een heel vroeg stadium veel systematischer opgetreden.”

Lees ook de vijf vragen over het Brusselse dreigement jegens Polen: Polen dwingt EU tot heldere reactie