Hoe reisde je als zwarte in het Amerika van de jaren vijftig? Met deze gids

In de tijd van ‘Jim Crow’ was het in de VS voor hoteleigenaren, restaurants en ook tankstations geoorloofd om ‘colored’ te weigeren.

Bron: The Digital Public Library of America
Na een lange autoreis door de Verenigde Staten in de jaren dertig, veertig en vijftig kon het gebeuren dat je als zwarte Amerikaan voor een dichte deur kwam te staan bij motel of diner vanwege je huidskleur. Jarenlang werd een speciale reisgids uitgegeven om dit soort “moeilijkheden voor de Negro onderweg” te voorkomen. Door de New York Public Library (NYPL) is deze reisgids nu ontsloten met een online reisplanner.

In de tijd van de ‘Jim Crow’, het stelsel van geschreven en ongeschreven wetten die de segregatie tussen zwarten en blanken afdwongen in de VS, was het hoteleigenaren, restaurants en ook tankstations geoorloofd om ‘gekleurden’ aan de deur te weigeren. In het voorwoord van The Negro Motorist Green Book van 1947 schrijven de makers:

“The White Traveler has had no difficulty in getting accommodations, but with the Negro is has been different. He, before de advent of a Negro travel guide, had to depend on word of mouth, and many times accommodations were not available. Now things are different. [..] this guide has made traveling more popular, without encountering embarrassing situations.”

The Green Book werd tussen 1936 en 1966 jaarlijks uitgegeven door uitgever Victor Green uit New York. De New York Public Library heeft nu 21 edities gedigitaliseerd, en de versies van 1947 en 1956 gebruikt voor een online reisgids. Zo kon je in 1947 op deze plekken terecht voor overnachtingen en eten onderweg, tussen New York en San Francisco, met een grote omweg tot gevolg:

NegroTravelBook1956

De makers roepen het publiek op om de boeken door te nemen en te bedenken hoe de wereld voor sommige bevolkingsgroepen werd beperkt zestig jaar geleden:

“In an age of sundown towns, segregation, and lynching, the Green Book became an indispensable tool for safe navigation. We encourage you to explore these books; map them in your mind. Think about the trips you could take, can take, will take. See how the size of the world can change depending on the color of your skin.”

Plan hier zelf een reis en kijk hier op een kaart waar je destijds terecht kon.

Public domain

De reisgids is onderdeel van een groot project om de gehele collectie van de openbare bibliotheek van New York te ontsluiten. Het publiek wordt uitgenodigd om aan de slag te gaan met de duizenden foto’s en kaarten die nu vrij beschikbaar zijn.

Naast The Green Book staan er meer voorbeelden online, zoals een soort Google Street View met beelden uit New York uit 1911 en hoe diezelfde straat er nu uitziet. Je kan de stukken ook sorteren op basis van publicatietijd, genre en zelfs kleur.