Geen code rood meer in Groningen

De gladheid moet op vrijdagochtend zijn verdwenen, aldus het KNMI.

Mensen schaatsen op de openbare weg.
Mensen schaatsen op de openbare weg. Foto Remko de Waal/ANP

Het KNMI heeft vannacht code rood in Groningen beëindigd. Afgelopen uren gold nog wel code geel in de noordelijke provincie omdat het plaatselijk glad kon zijn, maar vrijdagochtend moet de gladheid verdwenen zijn.

Oorzaak van het einde van de ijzelperiode is zachte lucht die op komt zetten, meldt het KNMI. Groningen is de laatste van de drie noordelijke provincies waar code rode wordt ingetrokken. Eerder gebeurde dat al bij Drenthe en Friesland. Volgens Rijkswaterstaat zijn alle snelwegen weer goed begaanbaar. Alleen op provinciale wegen in het noordoosten van Groningen moet men nog voorzichtig zijn.

De ijzelperiode van afgelopen week zorgde voor veel gladheid en daarmee voor veel ongelukken. Mensen konden schaatsen op straat. Kinderen kregen ijzelvrij en werknemers mochten een dagje thuiswerken. Ook werden kranten en eten niet bezorgd en moesten melkboeren honderden liters melk weggooien omdat melkproducenten het niet verantwoord vonden de melk op te halen.

Volgens Rijkswaterstaat is er de afgelopen week, sinds zaterdag, 8 miljoen kilo strooizout gestrooid. De strooiwagens hebben zo’n 800 ritten uitgevoerd en 61.305 km wegen gestrooid. Vandaag staat er in het hele land nog harde wind, en met name in het noordelijk kustgebied kunnen nog harde windstoten voorkomen.