‘Banden moskee met dubieuze geldschieter in Koeweit’

foto anp

De salafistische moskee Al Fitrah in de Utrechtse wijk Overvecht krijgt steun en geld van dubieuze bronnen uit Koeweit, meldt het AD. De krant zegt stukken in handen te hebben waarin de moskee „een deugdelijke organisatie” wordt genoemd door hoge geestelijken van een liefdadigheidsinstelling die gelieerd zou zijn aan Al-Qaeda. Ook zouden er bewijzen zijn dat Al Fitrah 136.000 euro ontvangt van een partner van die instelling.

Het AD meldt dat de Utrechtse moskee gesteund wordt door Revival of Islamic Heritage Society (RIHS). De Afghaanse en Pakistaanse takken van die organisatie staan op zwarte lijsten van de Europese Unie en de Verenigde Staten omdat ze fondsen zouden werven voor Al-Qaeda.

Het geld dat de moskee in Utrecht heeft ontvangen, was afkomstig van de International Islamic Charity Organization, die RIHS op zijn website omschrijft als een ‘partner’.

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht: „Wij weten dat Al Fitrah geld ontvangt uit Koeweit. In principe mag iedere organisatie subsidie ontvangen uit het buitenland. Tenzij er banden zijn van de subsidiënt met terroristische organisaties. Als daar een aanwijzing voor is, kan verder onderzoek door relevante autoriteiten plaatsvinden”, zoals veiligheidsdienst AIVD, Openbaar Ministerie en fiscale opsporingsdienst FIOD. De gemeente zegt in nauw contact te staan met de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid en het expertisecentrum van Sociale Zaken.

Al Fitrah predikt het salafisme, een fundamentalistische stroming van de islam. De Tweede Kamer ziet die als kweekvijver voor jihadisme. Hoewel de stichting tegenstander is van terrorisme, draagt de onverdraagzame aard van de stroming volgens de veiligheidsdiensten bij aan radicalisering.