Happy Feet

(George Miller, 2006). De opwindende, spectaculaire actiefilm Mad Max: Fury Road stond bij menig filmcriticus hoog in de jaarlijstjes met beste films van afgelopen jaar. Veteraan Miller (1945) heeft een interessante filmografie, met naast de vier Mad Max-films ook een paar lieftalliger producties: hij produceerde en schreef Babe (de schattige film met pratende dieren) en regisseerde twee aanstekelijke Happy Feet-animatiefilms, charmant topamusement met bovendien een sympathieke ecologische boodschap. In Millers eerste computeranimatiefilm krijgen de pinguïns Norma Jean (Nicole Kidman als Marilyn Monroe) en Memphis (Hugh Jackman als Elvis) een baby. Maar deze Mumble is een beetje een raar kind. In plaats van de sterren van de hemel te zingen, zoals de meeste keizerpinguïns, krast hij als een valse kraai. Wel kan hij als de beste tapdansen. Zijn afwijkende gedrag wordt gedoogd, maar ook wel een beetje met een scheef oog bekeken. Miller kreeg in 2007 een Oscar voor beste animatiefilm, het onvermijdelijke vervolg Happy Feet 2 was minder leuk.