Fietsbegeleiding voor scholieren langs opvang Kaatsheuvel stopt

Volgens de gemeente Loon op Zand was er onder scholieren te weinig animo voor de dienst.

Het vakantiepark Droomgaard, waar tot april 1.200 asielzoekers zullen worden opgevangen.
Het vakantiepark Droomgaard, waar tot april 1.200 asielzoekers zullen worden opgevangen. Foto Arie Kievet/ANP

De gemeente Loon op Zand stopt met het inzetten van begeleiders voor scholieren die dagelijks fietsen langs een opvanglocatie voor asielzoekers in Kaatsheuvel. Er was geen behoefte meer aan de dienst, zo stelt wethouder Wil Ligtenberg (Onderwijs).

Het initiatief werd eind december gelanceerd nadat de gemeente naar eigen zeggen signalen van bezorgde ouders had ontvangen. Kinderen zouden zich onveilig voelen als ze dagelijks op weg naar een school voor speciaal onderwijs langs het vakantiepark Droomgaard moeten fietsen. Daar worden tot april maximaal 1.200 vluchtelingen opgevangen.

Beperkt gebruik

Volgens Ligtenberg maakten er in de eerste week dat de fietsbegeleiders beschikbaar waren “hoogstens zes kinderen” gebruik van de dienst. “Vandaag waren dat er nul. Nadat is aangegeven dat er geen behoefte meer aan is, hebben we het aanbod ingetrokken.”

De lancering van het plan zorgde landelijk voor ophef. Asielzoekers zouden onterecht worden bestempeld als gevaarlijk. De wethouder ontkent dat de gemeente overtrokken gereageerd zou hebben op de bezorgdheid van ouders:

“Het is van het begin af aan duidelijk geweest dat het ging over een klein groepje kinderen. Als gevolg van de commotie die ontstond door mediaberichtgeving hierover, is er blijkbaar toch een ander signaal gekomen. Er heerst nu een veiliger gevoel onder ouders.”

Volgens de regionale zender Omroep Brabant waren de leerlingen een Whatsappgroep gestart om onder de fietsbegeleiding uit te komen. Ligtenberg kan dat niet bevestigen. “Maar de dienst was geheel vrijwillig. Ze hoefden de vrijwilligers niet te ontwijken als ze geen behoefte hadden aan begeleiding.”