Boekweek #1: Dit zijn titels die we vandaag bespreken

Met onder andere recensies van de nieuwe Hanna Bervoets en Merijn de Boek én aandacht voor het Britse korte verhaal.

 1. The Penguin Book of the British Short Story: Philip Hensher (red.)

  penguin

  Nergens kan de schrijver zo’n mate van perfectie bereiken als in een goed kort verhaal, blijkt uit de monumentale uit twee delen bestaande Penguin-bloemlezing van Britse verhalen. Die is, zoals het hoort, geen mausoleum maar een beginpunt.

 2. Ivanov: Hanna Bervoets

  ivanov

  Er zijn schrijvers die goed een verhaal kunnen vertellen en er zijn schrijvers die goed vragen kunnen stellen. Hanna Bervoets (1984) begint zich steeds meer te ontwikkelen tot een hybride.

 3. Interview

 4. Hanna Bervoets: Interview

  hanna

  De romans van Hanna Bervoets zijn proefopstellingen, waarin ze normen onderzoekt. ‘Een norm is geen waarheid, maar een constructie.’

 5. Seizoensroddel: Jan Baeke

  baeke

  De steeds eigenzinniger dichter mag dan een meester van de troosteloosheid heten, zijn nieuwe, ideeënrijke bundel verdient aanbeveling. Vluchtigheid en ontheemding, dus de actualiteit, zijn kernthema’s.

 6. Den Haag: Martin Schouten

  schouten

  Den Haag is een interessante en bijzonder laconiek getoonzette mengelmoes van hoog en laag, oud en jong, heden en verleden.

 7. Column

 8. Arjen Fortuin: Column

  fortuin

  Palmens roman Lucifer staat centraal bij de NRC Leesclub Live, 16 januari op Writer’s Unlimited. Dus fietste ik deze week naar een antiquariaat om voor 9 euro een 99 jaar oud uitgaafje van Lucifer op de kop te tikken.

 9. ’t Jaghthuys: Merijn de Boer

  merijn

  In zijn nieuwe, heerlijke, grillige roman over een bezitterige moeder, haar ‘goddelijke’ zoon en een verliefde sekswerker morrelt Merijn de Boer steeds aan de verwachtingen van zijn lezers. Een schrijver met zoveel lef kom je niet vaak tegen.

 10. Sinds het zwijgen begon: Jesse Ball

  ball

  De vierde roman van deze Amerikaanse schrijver en durfal laat zich lezen als een onderzoeksverslag over een aantal verdwijningen in Japan, maar is vooral een postmodernistisch spel dat je diep een moeras in lokt.

 11. De ontsnappingen van David Slaney: Lisa Moore

  moore

  David Slaney is in de eerste plaats spannend, maar ook geestig. Een hoofdpersoon op de vlucht leent zich immers voor benauwde, maar ook absurde situaties.

 12. Verzamelde werken 2: L.N. Tolstoj

  tolstoj

  In de nieuwe vertaling van zijn verhalen komt Tolstoj over als een hedendaagse schrijver. Ook lijken zijn personages met hun ingewikkelde psychische gestel nog indringender te zijn geworden dan ze al waren.

 13. The Nixon Defense: John D. Dean

  Amerikaanse journalisten raken niet uitgeschreven over Richard Nixons presidentschap (1969-’74). Haat was zijn organiserend principe.

 14. The American Odyssey of George Herbert Walker Bush: Jon Meacham

  bush

  Vele gesprekken en dagboeknotities liggen ten grondslag aan een knap geschreven, menselijk portret van een complexe en berekenende persoonlijkheid.

 15. Vrede of vrijheid?: Christie Miedema

  vrede

  In de jaren tachtig steunden vakbond FNV en het IKV het Poolse Solidarnosc in zijn strijd tegen het communisme. Historica Christie Miedema laat zien hoe bijzonder die steun van links in die dagen was.

 16. We have begin our descent: Justice Malala

  malala

  Zuid-Afrika verzuimde niet alleen de Soedanese president Al Bashir op te pakken, maar dreigt ook het verdrag met het Internationaal Strafhof op te zeggen. ‘Zo worden democratieën gestolen’, schrijft Malala. ‘Dit is hoe het einde begint.’

 17. Hans Fallada: Anne Folkertsma

  fallada

  Volgens de nazi’s was hij te weinig toegewijd, terwijl exil-tijdschriften in zijn werk Blut und Boden-motieven zagen. De weifelmoedige Fallada was niet geboren voor het geluk.