Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Overname BG door Shell onder druk door dalende olieprijs

De almaar dalende olieprijs heeft de overname van het Britse olie-en gasbedrijf BG Group door Shell op losse schroeven gezet. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

Bij de bekendmaking van de overname in april 2015 liet Shell weten dat de deal winstgevend zou zijn bij een prijs van 70 Amerikaanse dollar per vat. Dat bedrag liet het concern vorige maand zakken naar 60 dollar en nu meldt het bedrijf dat een olieprijs van 50 dollar voldoende is voor een operationele en vrije kasstroom per aandeel in 2016.

Een vat Brent-olie kost nu ruim $32. De richtlijn van 50 dollar zou gebaseerd zijn op een stresstest die onlangs onder leiding van financieel directeur Simon Henry. Het verschil tussen het bod van Shell en de beurskoers van BG is opgelopen tot ongeveer 11% op donderdag.

Aandeelhouders van Shell stemmen 27 januari over de overname en die van BG doen dat een dag later. In reactie op de sterk gedaalde olieprijs heeft Shell de afgelopen maanden extra kostenbesparende maatregelen genomen.

‘Honderdduizenden banen op het spel in Europese luchtvaartindustrie’

Voorzitter Steven Verhagen van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) vreest dat er honderdduizenden banen op het spel staan in de Europese luchtvaart. Dat komt door concurrentie uit het Midden-Oosten. Verhagen hield donderdagavond zijn nieuwjaarsspeech en volgens De Telegraaf was deze allesbehalve positief.

Verhagen roept staatssecretaris van Luchtvaart Sharon Dijksma op om luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten zoals Etihad Airways, Emirates en Qatar Airways, kritischer te benaderen:

‘We worden onder de voet gelopen door de enorme armada van Boeing 777’s en A380-toestellen die de Europese vijver volledig leegvissen.’

Emirates heeft onlangs een tweede A380 aangeschaft, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. De staatssecretaris stuurde eind december een brief naar de Tweede Kamer waarin ze liet weten dat dit geen bedreiging vormt voor de bestaande luchtvaartmaatschappijen op Schiphol.

Maar Verhagen meent dat de Europese werkgelegenheid in gevaar is. Volgens de voorzitter bedreigt de concurrentie van Emirates het routenetwerk van KLM en daar is de Nederlandse economie van afhankelijk.

‘We laten het gebeuren. Als Nederland zich zo slap opstelt, komt er een derde A380 in een paar maanden. We kunnen ons niet laten piepelen.’

Verhagen benadrukt dat hij niet om protectionisme of staatssteun vraagt, maar hij wil wel dat de Nederlandse en Europese overheid ‘glasheldere en harde’ afspraken met vliegtuigmaatschappijen uit het Midden-Oosten over eerlijke concurrentie.

Meldpunt datalekken rustiger dan verwacht

Sinds het begin van dit jaar geldt in Nederland een meldplicht voor datalekken. Bedrijven en instanties zijn hierdoor in het geval van een datalek verplicht om alarm te slaan als er inbreuk is gemaakt op persoonsgegevens van burgers.

Er zijn tot nu toe minder meldingen binnengekomen dan verwacht. Dat meldt Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), aan NU.nl.

Volgens Kohnstamm zijn nog geen twintig meldingen gedaan. Dat is stukken minder dan bij collega-toezichthouders in Europa. Zo kreeg het Britse meldpunt voor datalekken in de beginperiode honderden meldingen per dag binnen.

Ondanks de relatieve kalmte wil Kohnstamm een groter budget omdat de instantie een groter takenpakket heeft gekregen. Hij verwacht dat het werk voor het AP volgend jaar toe zal nemen omdat dan de Europese regels worden aangescherpt:

‘Of we dat grotere takenpakket met de huidige bezetting aankunnen, daar heb ik twijfels over.’

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie laat weten hier voorlopig nog geen brood in te zien, maar zegt dat de “vinger aan de pols” zal worden gehouden.