Deze mensen lieten expres een vliegtuig crashen - voor onderzoek

Op een vlakte in Mexico stortte in 2012 een Boeing 727 neer, om meer te leren over vliegtuigcrashes.

Tijdens de crash brak de Boeing 727 doormidden.
Tijdens de crash brak de Boeing 727 doormidden. Screenshot YouTube

Op 27 april 2012 stortte een Boeing 727 neer in de Laguna Salada, een zoutvlakte in Mexico. Aan boord: camera’s, meetinstrumenten en een aantal crashtestdummies. De crash van het vliegtuig was geen ongeluk, maar een doelbewuste actie van een aantal wetenschappers. De Britse zender Channel 4 maakte een interessante documentaire over het experiment.

Door moedwillig een vliegtuig neer te laten storten wilden de onderzoekers meer leren over de gevolgen van een vliegtuigcrash op het toestel en de inzittenden. Bij echte vliegtuigcrashes zijn meestal alleen beelden en informatie beschikbaar van na de crash.

Met dit experiment konden de onderzoekers precies volgen wat er gebeurt tijdens een crash. Zo hoopten ze kennis te verzamelen waarmee vliegtuigen veiliger gemaakt konden worden. Ook zou het onderzoek het makkelijker maken de oorzaak van andere crashes te achterhalen.

Poldercrash

De gesimuleerde crash was van tevoren precies uitgedacht: het vliegtuig moest zo hard neerkomen dat het zou breken, maar het ongeluk moest wel te overleven zijn.

Uiteindelijk had de crash erg veel weg van de poldercrash in 2009, waarbij Turkish Airlines-vlucht 1951 vlakbij Schiphol neerstortte in een weiland. Daarbij kwamen negen mensen om het leven. Net als bij die crash raakte het vliegtuig in het experiment met de neus eerst de grond en brak het doormidden. Door de nieuwe kennis uit het onderzoek kunnen doden en gewonden bij dit soort crashes in de toekomst misschien voorkomen worden.

Parachutes

Een complicerende factor bij de vlucht in Mexico was dat het vliegtuig van de Mexicaanse autoriteiten door mensen moest worden bestuurd tijdens het eerste deel van de vlucht. Pas boven de zoutvlakte kon de crew met parachutes uit het vliegtuig springen, zo’n vier minuten voor de crash. Daarna werd het toestel vanuit een klein volgvliegtuigje met een afstandsbediening verder bestuurd.

In de documentaire van iets meer dan een uur laat Channel 4 het experiment zien, inclusief spectaculaire beelden van het neerstorten van het vliegtuig. Vanaf 42 minuten bereikt de documentaire zijn hoogtepunt met de crash van de Boeing 727.