Deal over miljoenentegenvallers verbouwing A15

Door ruim een kwart miljard aan kostenoverschrijdingen kwamen drie bouwbedrijven in de problemen.

De nieuwe Botlekbrug in aanbouw.
De nieuwe Botlekbrug in aanbouw. Foto Bas Czerwinski / ANP

Rijkswaterstaat en drie bouwbedrijven zijn het eens geworden over een oplossing voor het slepende conflict over de dure verbreding van de A15 in het Botlekgebied. Dat meldt vakblad Cobouw. Een speciale arbitragecommissie heeft uitspraak gedaan en alle betrokken partijen leggen zich daarbij neer.

Rijkswaterstaat bevestigt het bericht, maar maakt op dit moment geen details bekend: “De partijen zijn nog in gesprek over een aantal discussiepunten.” Over welke punten het gaat, kon een woordvoerder niet zeggen.

De arbitragezaak ging over het bouwproject A15 Maasvlakte Vaanplein, of MaVa. Dat was met bijna 1,5 miljard euro de grootste aanbesteding van Rijkswaterstaat ooit. De bouwbedrijven, Strukton, Strabag en Ballast Nedam, hadden daarbij teveel risico’s op zich genomen. Door tegenvallers en oplopende kosten van in totaal meer dan een kwart miljard raakten de bouwers in financiële problemen.

De bouwbedrijven waren van mening dat Rijkswaterstaat meer had moeten doen om de bouw in goede banen te leiden. Rijkswaterstaat stelde daar tegenover dat de bouwbedrijven het risico zelf hebben genomen door een contract aan te gaan voor de verbreding en vernieuwing van 37 kilometer weg, de vernieuwing van 36 viaducten en twee tunnels en de bouw van de grootste hefbrug van Europa: de Botlekbrug. Ook het onderhoud tot 2035 en het ontwerp en de financiering van de verbouwing zijn voor rekening van de bouwbedrijven.

De grote nieuwe Botlekbrug bij Spijkenisse is sinds de opening getroffen door talloze storingen. Het was de bedoeling dat de brug de verkeersdoorstroming zou verbeteren, maar door onder meer haperende slagbomen en door vogels verwarde sensoren ontstonden allerlei problemen.

Ook met andere onderdelen van het project ging het mis. Zo bleek de vergunningverlening buitengewoon complex en waren er tegenstrijdigheden tussen contracteisen en eisen van belanghebbenden in de omgeving. Er moesten extra mensen worden ingezet, of de bouw liep vertraging op.