Deal FedEx en TNT krijgt akkoord EC, waarschijnlijk toch vertraging

De toezichthouders in China en Brazilië moeten nog hun goedkeuring geven.

Foto Dijkstra / Peter Brom

De Europese Commissie gaat definitief akkoord met de overname van de Nederlandse koeriersdienst TNT door zijn Amerikaanse branchegenoot FedEx. Er blijft volgens de Europese Commissie genoeg concurrentie over op de bezorgmarkt. De overname loopt waarschijnlijk echter toch vertraging op, omdat nog wordt gewacht op groen licht van de toezichthouders in China en Brazilië.

De aanmeldingstermijn voor het overnamebod, dat vrijdag na sluiting van de beurs zou verlopen, wordt “waarschijnlijk verlengd”, aldus een woordvoerder van TNT. Voor de deal kan worden afgerond moeten alle relevante mededingingsautoriteiten hem goedkeuren.

Voldoende concurrentie?

In oktober werd de deadline voor aandeelhouders om op het bod in te gaan ook al opgeschoven, omdat nog niet alle toezichthouders hun goedkeuring hadden gegeven. Sindsdien gingen onder andere de mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten, Taiwan en Australië akkoord.

De toezichthouders moeten beoordelen of er genoeg concurrentie overblijft nadat FedEx de activiteiten van TNT heeft overgenomen. Als een bedrijf na een fusie of overname bijvoorbeeld meer dan dertig procent van een nationale markt in handen krijgt, kan dat voor de toezichthouder een reden zijn om de overname tegen te houden. Het bedrijf moet dan onderdelen afstoten, of de hele deal ketst af.

Struikelblok

Dat de Europese Commissie akkoord zou gaan, was na oktober al te verwachten. Toen maakten de beide bedrijven bekend geen officiële bezwaarbrief te hebben ontvangen van de Europese Commissie. Het oordeel van de Europese Commissie leek eerder nog het grootste struikelblok voor FedEx, omdat die in 2013 nog een overname door UPS had geblokkeerd. FedEx en TNT hebben in Europa een gezamenlijk marktaandeel van zo’n 22 procent, ruim onder de norm van dertig procent.

Zo liggen de verhoudingen in de wereldwijde markt voor pakketbezorgers, voor en na de overname door FedEx:

Het is onwaarschijnlijk dat het oordeel van de Brazilianen of Chinezen de deal in de weg staat, zegt analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux:

“Daarvoor is de Braziliaanse markt niet belangrijk genoeg. Als de toezichthouder niet akkoord gaat met de deal, dan stoot TNT zijn activiteiten in Brazilië af. En daar zal niemand wakker van liggen. De Braziliaanse divisie vertegenwoordigt een kleine vijf procent van de omzet en het is FedEx vooral te doen om TNT’s veel grotere Europese tak. In China was TNT al van plan de leases op hun vliegtuigen te laten aflopen. Als dat gebeurt neemt hun marktaandeel in China vanzelf voldoende af.”

Lees ook: Loopt overname TNT Express vandaag weer vertraging op?