Chinese beurzen openen met winst

De stijging wordt deels veroorzaakt door een opgewaardeerde advieskoers van de Chinese munt.

Een belegger bekijkt de Chinese aandeelkoersen in Beijing.
Een belegger bekijkt de Chinese aandeelkoersen in Beijing. Foto Jason Lee/REUTERS

De beurzen in Shanghai en Shenzhen zijn vrijdagochtend geopend met zwarte cijfers, nadat de Chinese overheid een veiligheidsmechanisme om verdere koersdalingen te voorkomen buiten werking heeft gesteld.

Donderdag werd de handel op de Chinese beurzen stopgezet nadat de koersen meer dan 7 procent verloren. Sinds 1 januari gebeurt dat automatisch dankzij zogenaamde ‘aardschakelaars’, die ervoor moeten zorgen dat grote paniek gedempt wordt en voorkomt dat prijzen te zeer fluctueren. Maar gisteren ontstond kritiek op het veiligheidsmechanisme. Het zou te vroeg zijn ingesteld en daarom de koersdalingen alleen maar verergerd hebben. Daarop besloot de Chinese overheid het mechanisme buiten werking te stellen.

De CSI300, die bestaat uit de driehonderd belangrijkste bedrijven die zijn genoteerd aan de beurzen in Shanghai en Shenzhen, stond om 06.30 uur 3 procent in de plus op 3.393,61, terwijl de Shanghai Composite Index 2,8 procent was gestegen naar 3.211,12.

Sluipende afwaardering

De koersstijging is deels te danken aan de verhoging van de advieskoers voor de Chinese munteenheid yuan door de Chinese centrale bank. Dat is de koers waarop de Chinese centrale bank zaken wilt doen. Gisteren leidde een devaluatie van de yuan nog tot paniek waardoor beleggers op grote schaal aandelen begonnen te verkopen.

China-correspondent Oscar Garschagen schreef donderdag over die devaluatie:

“Investeerders beschouwen het besluit van de Chinese monetaire autoriteiten om de Chinese yuan verder te verzwakken ten opzichte van de dollar als een teken dat de Chinese economie er slechter voor staat dan de autoriteiten officieel willen toegeven. Vermoed wordt dat de leiders de groei willen stimuleren met een sluipende afwaardering van de munt. De concurrentiepositie van Chinese exporten wordt namelijk met een zwakke yuan versterkt, terwijl tegelijkertijd buitenlandse importen duurder worden gemaakt.”

Sinds het nieuwe jaar is de CSI300 12 procent gedaald. Daarmee is alle winst van het vorige jaar teniet gedaan. De negatieve spiraal op de Chinese beurzen werkt door op de Europese markten. Donderdag zakten de koersen in heel Europa in een reactie op het negatieve nieuws uit China.