Bezetters overheidsgebouw Oregon weigeren vrijgeleide

De zwaarbewapende bezetters vinden dat er niet is geluisterd naar hun grieven.

De plaatselijke sheriff ontmoet Ammon Bundy (rechts), een van de 'soevereine burgers' die sinds zaterdagavond een overheidsgebouw bezetten.
De plaatselijke sheriff ontmoet Ammon Bundy (rechts), een van de 'soevereine burgers' die sinds zaterdagavond een overheidsgebouw bezetten. Foto Beth Nakamura/AP

De gewapende mannen die sinds zaterdagavond een overheidsgebouw in Oregon bezetten uit protest tegen de ‘tirannie’ van de overheid , blijven voorlopig waar ze zijn. De leider van de groep militieleden legde een voorstel voor een vrijgeleide van de plaatselijke sheriff naast zich neer.

De groep, bestaande uit ongeveer 300 zwaarbewapende mannen, zitten in een gebouw in het stadje Burns. Ze noemen zichzelf ‘soevereine burgers’ en protesteren tegen de veroordeling van twee boeren die federaal land in de brand hadden gestoken. De bezetting wordt geleid door de Bundy-familie uit Nevada.

Een van de familieleden, Ammon Bundy, ontmoette donderdagavond de plaatselijke sheriff op neutraal gebied, meldt Reuters. Die bood, in de hoop op een vreedzame oplossing, een vrijgeleide aan.

Twitter avatar HarneyCoSheriff Harney Cty. Sheriff Sheriff Ward asks Ammon Bundy to please leave and respect the wishes of Harney County residents.

Maar volgens Bundy is er niet tegemoet gekomen aan de grieven van de bezetters, en dus werd het voorstel afgewezen. Bundy zei na afloop tegen journalisten:

“We zijn van plan te blijven. Ik heb geen escort nodig.”

Bereid te sterven

De militieleden lijken bereid te zijn te sterven in een gewapend conflict, schreef Amerika-correspondent Guus Valk afgelopen maandag:

“In april 2014 hield de Bundy-familie bij hun eigen boerderij een soortgelijk gewapend machtsvertoon. Dat gebeurde nadat de politie hun vee in beslag had genomen. De familie liet koeien grazen op land van de landelijke overheid. Honderden zwaarbewapende sympathisanten stonden een paar weken tegenover de politie. Toen de politie zich terugtrok, was dat het startpunt voor een enorme groei van de beweging van ‘soevereine burgers’. Zij geloven dat de landelijke overheid een dictatuur wil vestigen, en dat ze zich daar met geweld tegen moeten verzetten.”