Beurzen overal in de min na koersdalingen China

Donderdag: verliezen van Amsterdam tot en met New York. Wat brengt vrijdag?

Rennen de Chinese beleggers deze vrijdag opnieuw naar de uitgang, of valt het mee? Of gaat de beurs misschien helemaal niet open?

Na alle tumult van donderdag lijkt alles mogelijk. De afgelopen vierentwintig uur liepen de beurzen wereldwijd forse klappen op, ook al wisten de meeste in de loop van de dag weer wat terrein terug te winnen. Dat gebeurde nadat China had besloten om het noodstopmechanisme dat nog maar een paar dagen geleden was ingevoerd, voorlopig op te schorten. Startschot voor de dramatische beursdag was het besluit van de Chinese monetaire autoriteiten om de munt, de yuan, af te waarderen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Beleggers zagen dat, volgens correspondent Oscar Garschagen, als een teken dat de Chinese economie er nog slechter voorstaat dan de autoriteiten willen toegeven. Reden voor Chinese beleggers om massaal aandelen te dumpen.

In korte tijd verloor de beurs daar meer dan 5 procent, waarop de eerste fase van het noodstopmechanisme in werking trad: de handel werd een kwartier stilgelegd. Toen de handel weer werd hervat, zat de schrik er goed in en probeerden Chinese beleggers zoveel mogelijk te verkopen, waardoor al snel de uiterste grens van 7 procent werd bereikt en de beurs helemaal dichtging.

Het noodstopmechanisme was pas onlangs ingevoerd om te voorkomen dat de Chinese beurs helemaal in elkaar zou klappen, zoals afgelopen zomer leek te gebeuren. De noodstop van donderdag was al de tweede deze week en analisten vragen zich af of de particuliere Chinese beleggers niet te onervaren zijn voor zo’n systeem dat in principe door alle beurzen in de wereld wordt gehanteerd. In plaats van rust, brengt de Chinese noodstop juist paniek op de toch al zeer volatiele markt.

In Europa openden de beurzen fors lager na het nieuws uit China. De AEX begon met 417 ruim 3 procent lager dan de eindstand van 428 waarop de Nederlandse beursindex op woensdag geëindigd was. Aanvankelijk zakten de koersen alleen maar verder weg totdat China bekendmaakte om het noodstopmechanisme voorlopig op te schorten.

Kort daarop begonnen de internationale beurzen weer iets te klimmen. De AEX sloot de dag uiteindelijk af met een verlies van 1,8 procent. Ook in de rest van Europa bleven de verliezen beperkt tot om en nabij de 2 procent.

In de Verenigde Staten wisten beleggers moeilijk raad met de situatie. Na een zwakke opening leek het sentiment, mede door opnieuw betere werkgelegenheidscijfers, te keren. Maar in de loop van de dag zakte ook de Dow Jones verder weg en sloot met een verlies van ruim 2 procent.