OM pakt advocaat tuchtrechtelijk aan

De bekende Limburgse advocaat Marcel Heuvelmans staat maandag voor het Hof van Discipline. Het Openbaar Ministerie heeft een klacht ingediend tegen de advocaat omdat hij een getuige in een grote drugszaak zou hebben beïnvloed.

Volgens het OM heeft Heuvelmans in een zaak tegen drugshandelaar Dorie X. een getuige geld geboden om „zijn verklaring bij te stellen of in te trekken”, zegt De Bruin.

Het is ongebruikelijk dat het OM een tuchtrechtelijke veroordeling vraagt van advocaten. Het beïnvloeden van getuigen is strafbaar. „Heuvelmans is ook strafrechtelijk verdacht voor beïnvloeding van deze getuige, in Duitsland en in Nederland”, zegt woordvoerder Wim de Bruin van het OM. „Maar dat staat toepassing van het tuchtrecht niet in de weg.”

Heuvelmans, die niet wil reageren, is in 2004 door de rechtbank in een andere zaak veroordeeld voor het beïnvloeden van een getuige.

Het OM had over Heuvelmans geklaagd bij de lokale Raad van Discipline van het arrondissement Limburg. Die had de klacht ongegrond verklaard, vandaar nu het hoger beroep bij het Hof van Discipline.

Heuvelmans was onder meer advocaat van drugshandelaar Lau G., die vorig jaar zelfmoord pleegde in zijn cel. Nu is Heuvelmans, die eerder bij de politie werkte, advocaat van de medeverdachte van de zogenoemde ‘politiemol’, de politieman die wordt verdacht van verhandeling van vertrouwelijke gegevens.

    • Elsje Jorritsma