‘Mogelijk 231 koorknapen Regensburg misbruikt’

Vijftig van hen hebben volgens de advocaat “plausibele” verklaringen van seksueel misbruik afgelegd.

Foto Diether Endlicher/AP
Foto Diether Endlicher/AP De kathedraal in het Zuid-Duitse Regensburg.

In het Duitse Regensburg zijn mogelijk meer dan 200 kinderen misbruikt, sommigen seksueel, door volwassenen die werkten met een plaatselijk katholiek kerkkoor. Dat heeft een advocaat die onderzoek doet naar het vermeende misbruik vandaag bekendgemaakt na onderzoek.

Lees de hele verklaring van advocaat Ulrich Weber (pdf).

In totaal hebben 231 mensen gezegd slachtoffer te zijn geweest van enige soort van misbruik, van mishandeling tot aan verkrachting. Vijftig van hen hebben volgens de advocaat “plausibele” verklaringen van seksueel misbruik afgelegd. Het gaat om mensen die tussen 1953 en 1992 deel uitmaakten van het Domspatzenkoor in Regensburg of op twee daaraan verbonden kostscholen zaten.

Emeritus-paus Benedictus

Opvallend is dat ergens in de periode waar het onderzoek zich op richt Georg Ratzinger de dirigent van het koor in Regenburg was. Ratzinger is de oudere broer van emeritus-paus Benedictus XVI. De advocaat van de vermeende slachtoffers voert aan dat Ratzinger wel had moeten weten dat er in enige mate sprake was van misbruik. Ratzinger heeft dit tot nu toe ontkend.

In de meerderheid van de zaken zullen er, als ze bewezen worden, juridisch geen gevolgen zijn vanwege verjaring.

Excuses

Het bisdom in Regensburg had eerder al aangeboden 2.500 euro schadevergoeding te betalen aan elk slachtoffer. Bisschop Rudolf Voderholzer betuigde in een toespraak eind januari vorig jaar spijt (pdf) aan de mensen die zeiden als kind misbruikt te zijn.