Achttien asielzoekers verdacht van misdrijven Keulen

Ook in steden buiten Duitsland is aangifte gedaan van aanranding met Oud en Nieuw.

Politieagenten surveilleren voor het station van Keulen.
Politieagenten surveilleren voor het station van Keulen. Foto Maja Hitji / AFP

De Duitse politie heeft 31 verdachten in beeld voor de aanrandingen in Keulen met Oud en Nieuw. Achttien van hen zijn asielzoekers, zo heeft het ministerie van Justitie aan persbureau Reuters laten weten. Van de verdachten die tot nu toe zijn verhoord zijn er 27 van Arabische of Noord-Afrikaanse afkomst.

De federale politie heeft tijdens de jaarwisseling in Keulen 32 misdrijven geregistreerd. De daden liepen uiteen van diefstal tot mishandeling. In drie gevallen was sprake van seksueel geweld, maar de politie heeft daarmee nog geen namen in verband gebracht.

Negen Algerijnen en acht Marokkanen

Van de verdachten komen er negen uit Algerije, acht uit Marokko, vijf uit Iran en vier uit Syrië. Ook zouden twee Duitse staatsburgers, een Irakees, Serviër en een Amerikaan zich schuldig gemaakt hebben aan een misdrijf.

Er is nog veel onduidelijk over de gebeurtenissen bij het station en de Keulse Dom. In de stad hebben meer dan honderd vrouwen aangifte gedaan. Ook in andere steden werden misdrijven gemeld. In Hamburg meldden zich zo’n zeventig vrouwen bij de politie.

Ook buiten Duitsland aangiftes

De berichten over aanrandingen met Oud en Nieuw lijken zich echter niet langer tot Duitsland te beperken. Ook in Finland, Oostenrijk en Zwitserland hebben vrouwen aangifte gedaan van aanranding, zo maakten de politie in die landen de afgelopen dagen bekend. Volgens de politie van Zürich was de situatie in Zürich “enigszins vergelijkbaar” met die in Keulen.

In de Zwitserse stad hebben zes vrouwen aangifte gedaan van beroving en aanranding. In buurland Oostenrijk ging het om drie klachten, zo meldt de politie van Salzburg. De aangiften werden daar al eerder gedaan, maar pas gemeld nadat er zo veel aandacht kwam voor Keulen, meldde een woordvoerder donderdag aan APA.

Ook in Helsinki hebben drie vrouwen aangifte gedaan van aanranding, maakte de Finse politie vrijdag bekend. Zo veel meldingen zijn volgens een woordvoerder ongebruikelijk in de Finse hoofdstad, meldt AFP. De incidenten zouden hebben plaatsgevonden op een plein waar zeker duizend Irakezen zich hadden verzameld.