Zuid-Korea hervat propaganda via luidsprekers

Het is een reactie op de berichten over een succesvolle nucleaire proef, die Zuid-Korea al een oorlogsdaad heeft genoemd.

Zuid-Koreanen demonstreren tegen Noord-Korea vanwege het nieuws over een kernproef.
Zuid-Koreanen demonstreren tegen Noord-Korea vanwege het nieuws over een kernproef. Foto Ahn Young-joon/AP

Zuid-Korea heeft de luidsprekers op de grens die anti-Noord-Korea-propaganda laten horen weer aangezet. Het is een reactie op de berichten over een succesvolle nucleaire proef, die Zuid-Korea een oorlogsdaad heeft genoemd. Het noorden ervaart de propaganda als bedreiging, omdat die bedoeld is om inwoners van het land te laten twijfelen over hun regime, schrijft persbureau AP.

De luidsprekers werden afgelopen augustus voor het eerst sinds 2004 even aangezet na een landmijnincident bij de grens, waarbij twee Zuid-Koreaanse militairen ernstig gewond raakten. Ongeveer een week nadat ze werden aangezet, beschoot Noord-Korea een van de luidsprekers, waarop Zuid-Korea terugschoot. Eind augustus kwamen de twee landen na een marathonoverleg maatregelen overeen om de spanningen te verminderen. Toen werden de luidsprekers weer uitgezet.

De internationale gemeenschap zoekt momenteel naar manieren om het Noord-Koreaanse regime te straffen voor de nucleaire proef met wat volgens haar een waterstofbom was, een bom die vele malen krachtiger is dan een ‘gewone’ atoombom. Het ligt echter nog niet vast dat er daadwerkelijk een waterstofbom is getest, daaraan wordt momenteel openlijk getwijfeld. Mocht het wel kloppen, dan is het een enorme onverwachte vooruitgang voor het Noord-Koreaanse militaire arsenaal.

Dat Noord-Korea iets tot ontploffing heeft gebracht, daar zijn de experts het wel over eens. In de buurt van de plaats Sungjibaegam werd namelijk een aardbeving met een kracht van 5,1 gemeten. Die plaats ligt volgens Zuid-Korea op zo’n vijftig kilometer van de locatie van eerdere kernproeven.

Andere maatregelen

Zuid-Korea heeft donderdag ook gezegd de toegang te beperken tot een fabriek in Noord-Korea waar zowel Noord- als Zuid-Koreanen werken. De fabriek is het laatste overgebleven symbool van samenwerking tussen beide landen. Het zuiden is volgens AP ook in gesprek met de Verenigde Staten over het sturen van vliegtuigen en onderzeeërs naar het Koreaanse schiereiland. In 2013 stuurden de VS onder het motto van machtsvertoon hun krachtigste gevechtsvliegtuigen, waarvan enkele - de B-2 en B-52 - met kernwapens uitgerust kunnen worden.