Winkels Amsterdam mogen 24 uur per dag open

Ondernemers in het Centrum, de Wallen uitgezonderd, mogen 2 jaar lang zelf hun openingstijden bepalen.

Winkels aan het Amsterdamse Damrak.
Winkels aan het Amsterdamse Damrak. Foto Ruud Taal / ANP

Winkeliers in het centrum van Amsterdam mogen straks zelf weten wanneer hun winkels open zijn. Als ze dat willen, mogen ze zelfs de hele nacht open blijven. De verplichte sluitingstijden worden als proef twee jaar lang afgeschaft. Een motie van coalitiepartners D66 en VVD wordt door de gemeenteraad gesteund, zodat de proef dit voorjaar van start kan gaan. Alleen op de Wallen worden de winkeltijden niet aangepast.

Momenteel moeten winkels in Amsterdam tussen 10 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends dicht zijn. Alleen avondwinkels met een speciale ontheffing mogen buiten die tijden open zijn. Die ontheffingsplicht zal nu dus tijdelijk worden afgeschaft.

Volgens D66 is een verplichte sluiting niet meer van deze tijd. In een persbericht schrijft fractievoorzitter Jan Paternotte:

“De keuze moet aan de ondernemer worden overgelaten. Flexibele openingstijden zijn gemakkelijk voor Amsterdammers, maar het levert ook banen op en maakt de stad nog veiliger.”

Veiligheid

Overigens zullen lang niet alle winkeliers gebruik maken van de proef, omdat de meeste mensen toch overdag winkelen. Maar voor de ene winkelier die zijn zaak wel open wil doen, moet het kunnen, vinden D66 en VVD.

Bij het evalueren van de proef zal vooral gekeken worden naar leefbaarheid en veiligheid. De extra levendigheid die open winkels opleveren kan de veiligheid op straat verbeteren, maar er mag van de gemeente geen extra risico ontstaan voor personeel van de winkels. Ondernemers die langer open willen blijven, moeten extra maatregelen nemen om zichzelf en hun personeel te beschermen.