Wie zijn de beslissers van de toekomst?

Daan Roosegaarde
Daan Roosegaarde Foto ANP/Koen van Weel

Ze waren de eersten die chatten op MSN, en zure regen, clips op TMF en realitytelevisie gewoon vonden. Het is ook een nieuwe lichting machthebbers: de dertigers van nu. Met hen gaat er een nieuwe wind door Nederland waaien. Terwijl machtige mensen traditioneel ergens in de vijftig zijn - zet alle Persons of the Year van Time op een rij en je ziet dat ze gemiddeld 57 zijn -, worden de items van Zondag met Lubach veelvuldig op internet én in de Tweede Kamer besproken, lukt het Freek Vonk om mensen aan de buis te kluisteren met dierenreportages en winkelen mensen liever in de online winkels van Coolblue dan in warenhuizen in de winkelstraat.

Nadat Klaas Dijkhoff vorig jaar staatssecretaris werd zagen we ze ineens overal: dertigers op sleutelposities of die daarop afstevenen. De groep die tussen 1975 en 1985 werd geboren groeide op in een tijd van ongekende hoogconjunctuur. In een tijd waarin verzuiling verdween en waarin je studeerde wat je leuk vond. Ze horen bij de pragmatische generatie, of patatgeneratie, zo je wilt. Hoe je ze ook noemt, dertigers van nu klimmen sneller dan generaties voor hen.

Daan Roosegaarde

Ze zijn nog geen minister-president, Matthijs van Nieuwkerk, Spinozapremie-ontvanger, PC Hooftprijswinnaar of magnaat, maar dat kan niet lang meer duren. NRC licht deze generatie zaterdag uit; de dertigers uit uiteenlopende hoeken van de samenleving, waarvan wij verwachten dat ze veel voor Nederland zullen (blijven) betekenen. We spraken hen over hun ambities, blik op Nederland en de huidige machthebbers. Bekijk hier alvast hoe pionier, uitvinder, kunstenaar, ondernemer en dertiger Daan Roosegaarde over zijn eigen generatie denkt.

Video: Elze van Driel