Volleybalsters door op kwalificatietoernooi Spelen

De Nederlandse vrouwenploeg won de laatste groepswedstrijd met 3-0 van Kroatië.

Door een 3-0 overwinning op Kroatië hebben de Nederlandse volleybaldames zich geplaatst voor de halve finales van Olympisch kwalificatietoernooi .
Door een 3-0 overwinning op Kroatië hebben de Nederlandse volleybaldames zich geplaatst voor de halve finales van Olympisch kwalificatietoernooi . Foto Adem Altan/AFP

De Nederlandse volleybalvrouwen houden door een 3-0 overwinning op Kroatië zicht op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Het team van bondscoach Giovanni Guidetti gaat als groepswinnaar door naar de halve finales van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in het Turkse Ankara.

Oranje had tegen de nummer laatst van de groep, die in het hele toernooi nog geen set had gewonnen, lange tijd moeite om het verschil te maken. Aan het eind van de eerste set ging het beter draaien en die werd dan ook met 25-19 gewonnen. De twee set ging in 25-18 naar de Nederlandse volleybalsters, waarna zij het in de derde set met 25-23 afmaakten.

Met de zege is het team nog twee overwinningen verwijderd van kwalificatie voor de Spelen. Daar zag het eerdere deze week na een 3-2 nederlaag tegen Duitsland nog niet naar uit. De getergde volleybalsters herstelden zich woensdag echter met een 3-0 overwinning tegen gastland Turkije.

Oranje speelt in de halve finale tegen Italië. Die ploeg won donderdagavond met 3-2 van Polen en eindigde daarmee als tweede in de andere kwalificatiegroep. In de finale treft Nederland mogelijk Rusland. Vorig jaar verloren de volleybalvrouwen in de finale van het EK in Azerbeidzjan nog van Rusland.

Alleen de winnaar van het olympisch kwalificatietoernooi plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen. De nummers twee en drie strijden mogen later dit jaar op een ander toernooi nog strijden om een deelnamebewijs voor het eindtoernooi in Rio de Janeiro.