VN bereiden weer sancties voor

De internationale gemeenschap zint op nieuwe sancties tegen Noord-Korea. China speelt daarbij een sleutelrol.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdag in een spoedzitting de nieuwe nucleaire proef van Noord-Korea veroordeeld. Volgens de Noord-Koreanen betrof het een waterstofbom, al suggereren de meeste buitenlandse experts dat het niet om een volwaardige versie daarvan ging.

Diplomaten bij de VN werken nu aan een nieuw pakket sancties tegen Noord-Korea. Al vier keer eerder zijn in VN-verband sancties afgekondigd tegen Noord-Korea maar veel effect hebben die tot dusverre niet gehad.

Het probleem hierbij was dat China, de grote beschermheer van Noord-Korea in de internationale arena, hieraan maar ten dele meewerkte. Volgens China-experts zou China, dat zelf ook onaangenaam verrast werd door de nieuwe Noord-Koreaanse test, ditmaal bereid zijn op een meer substantiële wijze mee te werken aan sancties.

Op zichzelf is het niet moeilijk voor China om Noord-Korea te raken. Het zou Pyongyangs energie-importen, die via China lopen, aan banden kunnen leggen en de Chinese invoer van mineralen en grondstoffen beperken. Maar dat zou veel Chinese bedrijven raken juist op een moment dat de Chinese economie hapert.

Ook de Amerikanen willen trouwens niet al te hard van stapel lopen, volgens de vroegere Amerikaanse diplomaat en onderhandelaar over sancties, Joseph DeThomas. „We zijn diep met elkaar verbonden en als je een pistool tegen het hoofd van China houdt, houd je dat tegen je eigen hoofd”, zei hij tegen het persbureau Reuters.

In Pyongyang was het woensdag feest, althans volgens de staatspropaganda. Er werd veel geklapt en gejuicht. De kernproef werd verwelkomd als ‘de waterstofbom van de rechtvaardigheid’.