‘Utrechtse moskee krijgt dubieus geld uit Koeweit’

De moskee Al Fitrah krijgt volgens het AD steun van een organisatie die indirect banden heeft met Al-Qaeda.

Het pand van de Stichting Al Fitrah.
Het pand van de Stichting Al Fitrah. Foto Martijn Beekman / ANP

De salafistische moskee Al Fitrah in de Utrechtse wijk Overvecht krijgt steun en geld van dubieuze bronnen uit Koeweit, meldt het AD. De krant zegt stukken in handen te hebben waarin de moskee “een deugdelijke organisatie” wordt genoemd door hoge geestelijken van een liefdadigheidsinstelling die in verband gebracht wordt met Al-Qaeda. Ook zouden er bewijzen zijn dat Al Fitrah 136.000 euro ontvangt van een partner van deze instelling.

AD schrijft dat de Utrechtse moskee gesteund wordt door Revival of Islamic Heritage Society (RIHS). De Afghaanse en Pakistaanse takken van die organisatie staan op zwarte lijsten van de Europese Unie (pdf) en de Verenigde Staten omdat ze fondsen zouden werven voor Al-Qaeda. Het geld dat de moskee in Utrecht heeft ontvangen was afkomstig van de International Islamic Charity Organization, die RIHS op zijn website omschrijft als een “partner”.

De gemeente Utrecht laat weten van stortingen uit het buitenland op de hoogte te zijn:

“Wij weten dat Al Fitrah geld ontvangt uit Koeweit. In principe mag iedere organisatie subsidie ontvangen uit het buitenland. Tenzij er banden zijn van de subsidient met terroristische organisaties, uiteraard. Als daar een aanwijzing voor is kan verder onderzoek door relevante autoriteiten plaatsvinden: AIVD, OM en FIOD.”

Salafisme

Al Fitrah predikt het salafisme, een fundamentalistische stroming van de islam die door de Tweede Kamer wordt gezien als een kweekvijver voor jihadisme. Hoewel de stichting tegenstander is van terrorisme, draagt de onverdraagzame aard van de stroming volgens de veiligheidsdiensten bij aan radicalisering, was eerder te lezen in nrc.next. De gemeente Utrecht zag in de berichtgeving aanleiding voor een onderzoek naar de islamitische lessen die de moskee geeft.

AD heeft een aanbevelingsbrief in handen van RIHS. Voor onder meer de huur en de aankoop van het pand van de moskee is geld nodig. “Wij verzoeken jullie hen te steunen en te faciliteren”, schrijven de geestelijken, volgens de krant. Een van hen zou Nayef al-Ajmi zijn - een voormalig minister van Justitie en Islamitische Zaken van Koeweit, die aftrad na Amerikaanse beschuldigingen van steun voor de jihad in Syrië.