Twitteraars hoeven straks niet meer zo creatief te zijn

Twitter wil meer gebruikers, en gaat dus steeds meer op Facebook lijken. Binnenkort zijn (veel) langere tweets mogelijk.

Dit artikel telt 3.159 tekens. Zou iemand het op Twitter zetten, waar 140 tekens per tweet de limiet is, dan zijn daar 23 tweets voor nodig. Maar als techblog Re/code het bij het rechte eind heeft, past dit artikel straks drie keer in één tweet.

Re/code schreef in september al dat de voor Twitter zo karakteristieke 140-tekens-limiet waarschijnlijk zijn langste tijd heeft gehad. Dinsdag meldde het, op basis van bronnen bij het bedrijf, dat de limiet naar 10.000 tekens gaat. Waarschijnlijk wordt het dit kwartaal al ingevoerd. In een tweet (ironisch genoeg een screenshot van een langere tekst, om de limiet te omzeilen) gaf CEO Jack Dorsey toe dat gebruikers ook langere gedachten moeten kunnen delen – ook al noemde hij de huidige vorm een „prachtige beperking”.

De grens van 140 werd ooit bedacht zodat gebruikers hun Twitter-account konden bijwerken door een sms’je te sturen. Een sms mocht maximaal 160 tekens zijn; Twitter ruimde 20 tekens speling in voor de gebruikersnaam en reserveerde de rest voor tekst. Met het uit beeld raken van sms werd de limiet vooral om inhoudelijke redenen in stand gehouden: twitteraars moeten hun punt snel kunnen maken, creatief zijn. Het werd bijna een kunstvorm op zichzelf. Sonnet, haiku, tweet.

Maar nu worstelt het bedrijf met stilvallende gebruikersaantallen. Het afgelopen jaar lag het aantal maandelijks actieve twitteraars rond de 300 miljoen. Facebook heeft er 1,4 miljard en Instagram 400 miljoen.

Als reactie daarop lijkt Twitter meer en meer op te schuiven richting Facebook. Tweets kun je tegenwoordig ook ‘liken’ en de omgekeerd chronologische volgorde – nieuwste bovenaan – is niet langer heilig. Wie de site of app nu opent, ziet eerst een paar uitgelichte tweets die hij wellicht gemist heeft. Voor DM’s (privéberichten) werd de limiet vorig jaar al verhoogd naar 10.000 tekens.

Het loslaten van de 140-tekens-limiet zou de meest verregaande zet tot nu toe zijn – als het daadwerkelijk zou betekenen dat tijdlijnen voortaan vollopen met lappen tekst. Maar dat is vrijwel zeker uitgesloten: Dorsey liet weten dat „de meerderheid” van de tweets zijn vertrouwde vorm blijft behouden.

Daarom is de verandering beter anders uit te leggen. Ook nu al hebben veel tweets eigenlijk meer dan 140 tekens, omdat er een link in staat die verwijst naar een plek waar meer tekst te vinden is. Vervang zo’n link in gedachten door een ‘lees meer’-knop, en je hebt een idee hoe Twitter dit wil gaan doen. Het verschil is dan dat de gebruiker na de klik binnen de muren van het sociale netwerk blijft, en er dus meer tijd doorbrengt.

Maar hoewel bij hoog en laag beweerd wordt dat de traditionele 140-tekens-tweets niet zullen verdwijnen, valt daar toch voor te vrezen. Wat doet een gebruiker die straks nét even wat langer wil uitweiden? Kort die z’n argumenten in, wat volgens Dorsey „creativiteit en beknoptheid” bevordert, of kiest die de ‘lees meer’-functie omdat dat nu eenmaal ook beschikbaar is? En krijgen we dan allemaal halverwege afgekapte tweets, gevolgd door een knopje?

Dat is waarschijnlijk de grootste uitdaging: gebruikers overtuigen die 10.000 tekens alleen te gebruiken als er een goede reden voor is.