‘Oktoberfest is voor veel vrouwen ook geen pretje’ en ander Duits commentaar

Duitse commentatoren zoeken naar woorden om de massale aanranding, liefst zonder te discrimineren, te duiden. Een selectie van sterk bekorte artikelen.

Schermfoto uit video op Focus.de
Schermfoto uit video op Focus.de

'Verkrachters zijn verkrachters, waar ze ook vandaan komen'

Seksueel geweld is niet gebonden aan een etnische groep. Iedereen die anders beweert is racistisch. Het is alsof een meteoriet Keulen getroffen heeft. Een volledig nieuwe dimensie van georganiseerde criminaliteit, zegt de minister van Justitie. Anderen zien vrouwen die als wild opgejaagd worden door hitsige hordes Noord-Afrikaanse mannen. Maar zo eenvoudig is het allemaal niet. Het ging in de eerste plaats om diefstal. Seksueel geweld fungeerde als effectieve afleiding. Dat maakt het er niet beter op, want het blijft een aanval op de fysieke integriteit van vrouwen. De systematisch aanpak van de daders suggereert georganiseerde misdaad. Zo bezien is het voor zakkenrollen een ‘nieuwe dimensie’. Maar niet voor aanranding. Op alcoholrijke evenementen is aangeraakt worden nu eenmaal een trieste realiteit voor vrouwen. Een op de twee vrouwen in de EU is reeds slachtoffer van fysiek of seksueel geweld. Iedereen die daar iets aan wil veranderen, moet kijken naar de samenleving als geheel. Carnaval en Oktoberfest zijn voor veel vrouwen ook geen pretje. Vrouwen krijgen nogal eens te horen dat het aan hun korte rokje of uitnodigende uitstraling ligt. Dit fenomeen zie je niet alleen op nieuwjaarsnacht in Duitsland, maar ook op het Tahrirplein in Egypte en op het Geziplein in Istanbul. Verkrachtende mannen zijn verkrachtende mannen, waar ze ook vandaan komen. Maar de massa ‘bezorgde burgers’ ziet dat anders.

Die Tageszeitung (taz.de), hoofdcommentaar

'De wetten van de republiek gelden daar niet'

Nu erkent ook de politiek dat het niet om de gebruikelijke excessen tijdens Oud en Nieuw ging. Na de aanrandingen in Keulen en elders, spreken alle kampen zich uit tegen het idee dat vrouwen prooien zijn. In Duitsland kunnen we geen wetteloze gebieden accepteren, klinkt het. En tegen de daders moet consequent opgetreden worden, ongeacht ras en religie. Zo werkt onze rechtstaat. De realiteit in de Duitse steden, niet alleen van de grote, is helaas een andere. Daar gelden de wetten van de republiek vaak helemaal niet, deels omdat de staatsmacht niet in staat is tot de milieus door te dringen. Bendes en clans die etnisch geconcentreerd zijn. We kunnen niet meer voorbijgaan aan het feit dat de daders jonge mannen waren met een Arabisch of Noord-Afrikaans uiterlijk. Spreken over zomaar ‘uitgelaten jongeren’ wekt zelfs in gematigde kringen achterdocht.

Frankfurter Allgemeine, hoofdcommentaar

'Triest product van mislukte integratie en valse tolerantie'

Voor de gelukkigen die niet op de gang-bang-party rond het Centraal Station in Keulen aanwezig waren: op internet staat een video waarin we jonge mannen van Arabische of Noord-Afrikaanse afkomst oorlog zien voeren, midden in Keulen. Troepsgewijs trekken ze over het plein, fronten vormend en vuurwerk afschietend op de menigte. Niemand stopt hen. (..) Een traditioneel vreugdevolle gelegenheid sloeg om in horror. Waarom grijpt de politie niet in als er duizend overwegend gewelddadige en criminele mannen samendrommen? Waarom grijpt de politie niet in als er vuurwerk op mensen afgeschoten wordt? Hoe is het uit te leggen dat zoveel vrouwen belaagd zijn met zoveel politie op straat? Neemt de politie het niet ernstig genoeg of is ze zelf bang? Heeft de Duitse staat hier haar geweldsmonopolie verloren? Deze jonge mannen zijn het trieste product van een mislukte integratie. Ze zijn het product van valse tolerantie.

Alice Schwarzer, feministisch blad EMMA

Kölner Silvestermob complexer dan je denkt

De massa-aanranding is inmiddels omgedoopt tot 'De Kölner Silvestermob’. Volgens journalist Sascha Lobo is zo’n homogeen opererende meute echter niet altijd wat het lijkt. Duizend beschonken mannen op een plein wil namelijk niet zeggen dat al die duizend het voorzien hebben op tasjes en vrouwen. Realistischer: enkele tientallen maakten misbruik van de chaos om te kunnen aanranden en zakkenrollen.

Sascha Lobo, Der Spiegel