Tom Dumoulin gaat zich richten op Giro en Rio

Of Dumoulin ook de Tour de France zal gaan rijden, is nog niet bekend.

Tom Dumoulin, hier nog in de rode leiderstrui van de Vuelta. Die verloor hij uiteindelijk in de voorlaatste etappe.
Tom Dumoulin, hier nog in de rode leiderstrui van de Vuelta. Die verloor hij uiteindelijk in de voorlaatste etappe. Foto Robert Vos/ANP

Tom Dumoulin zal volgend jaar in ieder geval de Giro d’Italia gaan rijden, de eerste van de drie grote wielerrondes. Dat is vandaag tijdens de presentatie van zijn ploeg Giant-Alpecin bekendgemaakt. Na de verrassende prestatie van de Nederlander in de Vuelta vorig jaar - hij reed tot een dag voor het einde in de rode leiderstrui, maar werd uiteindelijk zesde - was het speculeren over de keuze die hij voor 2016 zou maken.

Of Dumoulin ook de Tour de France zal gaan rijden, is nog niet bekend. Het belangrijkste komende zomer is de olympische tijdrit op de weg in Rio de Janeiro. Dat is het hoofddoel voor de Limburger, zoals hij al meermaals heeft verkondigd.

In de Giro, die van start gaat met drie ritten in Nederland, zou Dumoulin potentieel een goed klassement kunnen rijden: er zijn liefst drie tijdritten en minder bergritten dan voorgaande jaren. In Apeldoorn, waar de ronde start, maakt hij bovendien kans meteen de roze leiderstrui te pakken. Daar opent de Giro namelijk met een relatief lange proloog van 8 kilometer.

Verrassing

Dumoulin wilde vorig jaar in eigen land de gele trui in de Tour de France pakken, maar dat lukte niet. In de openingstijdrit in Utrecht werd hij vierde. Hij moest al vroeg in de ronde opgeven na een zware valpartij in de derde etappe. De teleurstellende zomer maakte hij echter volledig goed door iedereen te verbazen in de Ronde van Spanje. Hij toonde zich naast een uitstekende tijdrijder ook een goede klimmer en reed lange tijd als klassementsleider rond. Pas in de laatste, zware bergrit stortte hij in. De Italiaan Fabio Aru won uiteindelijk.