Agent in Texas ontslagen na dood zwarte arrestant

De blanke agent arresteerde in juli 2015 met veel geweld de zwarte Sandra Bland. Ze pleegde later zelfmoord in haar cel.

Dashcambeelden van de aanhouding van de 28-jarige Sandra Bland op 10 juli 2015.
Dashcambeelden van de aanhouding van de 28-jarige Sandra Bland op 10 juli 2015. Foto AP

De blanke agent die in juli vorig jaar in Texas de 28-jarige zwarte vrouw Sandra Bland met veel geweld arresteerde is ontslagen nu hij wordt verdacht van het plegen van meineed. De man, Brian Encinia, zou onder ede hebben gelogen over hoe zijn confrontatie met de vrouw verliep.

Nu de agent wordt vervolgd voor meineed melden AFP en AP dat hij maximaal een jaar gevangenisstraf kan krijgen en een boete van 4.000 dollar (ca. 3.700 euro). Volgens Encinia zou Bland tijdens haar aanhouding “strijdlustig en weigerachtig” zijn geweest en geprobeerd hebben hem te slaan. Hij zou haar uit de auto hebben gesleurd om een “veiliger verkeersonderzoek uit te voeren”. Een jury oordeelde woensdagavond dat die verklaring vals is geweest.

‘In de fik’

Op 10 juli 2015 wordt Bland aangehouden omdat ze van rijbaan wisselt zonder richting aan te geven. De situatie escaleert vervolgens snel. Bland is geïrriteerd dat ze wordt aangehouden, en komt pas uit de auto nadat Encinia dreigt met een stroomwapen haar “in de fik” te zetten. Bland moet daarna geknield in de berm zitten, met haar hoofd tegen de grond. Uiteindelijk wordt ze gearresteerd en meegenomen naar het politiebureau voor belediging van een ambtenaar in functie.

De dashcam van Encinia’s auto en een omstander leggen alles op video vast. De beelden zorgen voor veel ophef en trekken de aandacht van de protestbeweging Black Lives Matter. Bland pleegt drie dagen na haar arrestatie zelfmoord door zichzelf op te hangen in haar cel. Ze zou last hebben gehad van PTTS (posttraumatische stressstoornis) en depressief zijn geweest.

Kantoorbaan

Encinia was sinds de zelfdoding van Bland veroordeeld tot een kantoorbaan op het politiebureau. De familie van Bland heeft een rechtszaak tegen hem aangespannen omdat ze vinden dat de gewelddadige aanhouding Bland tot haar zelfmoord heeft aangezet.