Syrië laat hulp toe in door hongersnood geteisterd Madaya

Foto’s vanuit de plaats zorgden internationaal voor opschudding. Daarop zijn ernstig vermagerde lichamen te zien.

Syrische kinderen demonstreren mee tegen de blokkade van Madaya, waar tienduizenden inwoners honger lijden.
Syrische kinderen demonstreren mee tegen de blokkade van Madaya, waar tienduizenden inwoners honger lijden. Foto Jamal Saidi/Reuters

Het Syrische regime gaat volgens de Verenigde Naties hulporganisaties toegang geven tot het belegerde stadje Madaya, waar momenteel grote hongersnood heerst. Foto’s vanuit de plaats zorgden internationaal voor opschudding. Daarop zijn ernstig vermagerde lichamen te zien.

Twitter avatar OCHA_Syria OCHA Syria @UN welcomes the government of #Syria approval to deliver #aid to #Madaya #Syria_Crisis
joint statement https://t.co/yLsmqOhBf2

Ten minste tien mensen zijn de afgelopen zes weken door honger om het leven gekomen, volgens cijfers van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, de Britse organisatie die de burgeroorlog in het land monitort door middel van activisten. Volgens Syrische oppositieactivisten loopt het aantal echter in de tientallen, schrijft persbureau Reuters.

Madaya, een plaats dicht bij de grens met Libanon, is een belangrijk voorbeeld geworden voor de oppositie in het land. Die zeggen niet bereid te zijn met het regime te overleggen totdat de blokkade er, en in andere plaatsen in het land, wordt opgeheven.

Hulporganisaties krijgen ook toegang tot twee belegerde plaatsen in de buurt, namelijk Foua en Kafraya.

Op Twitter gaan foto’s rond van ernstig vermagerde mensen in Madaya. Pas op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Blokkades

De blokkade van Madaya begon ongeveer een half jaar geleden. Het Syrische regime en bondgenoot Hezbollah startten toen een campagne om president Bashar al-Assad weer controle te geven over de gebieden bij de Syrisch-Libanese grens. Sinds oktober vorig jaar is er geen voedselhulp meer geweest in Madaya, waar volgens het Wereldvoedselprogramma van de VN nu 40.000 levens op het spel staan. Het gebied rond Madaya maakt deel uit van een in september vorig jaar gesloten staakt-het-vuren, maar de implementatie daarvan is volgens Reuters achtergebleven; hulporganisaties hoopten met het akkoord gemakkelijker toegang te kunnen krijgen tot de plaats.

Kamer: kabinet, doe iets

De voltallige Tweede Kamer heeft donderdag bij het kabinet aandacht gevraagd voor de hongersnood in Madaya. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma belde volgens persbureau ANP met collega-Kamerleden en heeft vragen opgesteld voor het kabinet.

“Er sterven elke dag opnieuw mensen aan ondervoeding. Het kabinet moet de internationale gemeenschap aansporen om actie te ondernemen.”