Stijging cao-lonen hoogste sinds 2012

De loonstijging was vorig jaar ruim twee keer zo hoog als de inflatie (0,6 procent).

In 2015 namen de cao-lonen toe met 1,4 procent, een jaar eerder was dat 0,9 procent.
In 2015 namen de cao-lonen toe met 1,4 procent, een jaar eerder was dat 0,9 procent. Foto Roos Koole/ANP

Sinds 2012 stegen de cao-lonen niet zoveel als vorig jaar. In 2015 namen ze toe met 1,4 procent, een jaar eerder was dat 0,9 procent. De loonstijging was ruim twee keer zo hoog als de inflatie (0,6 procent), blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het onderwijs en bij waterbedrijven en afvalbeheer stegen de lonen het meest, namelijk met 2,6 procent. De kleinste toename was er in de energievoorziening (0,8 procent) en de financiële dienstverlening (0,7 procent). Breder getrokken gingen de lonen vooral bij de overheid omhoog (2,3 procent). Daarin zijn de afspraken verwerkt die staan in het centraal akkoord tussen werknemers en de vakbonden, dat afgelopen zomer werd gesloten. De nieuwe cao voor de politie is echter nog niet meegenomen.

De stijging van de contractuele loonkosten, dus de lonen plus de werkgeverspremies, ligt sinds begin vorig jaar onder die van de cao-lonen. In 2015 kwam de stijging van de contractuele loonkosten uit op 0,5 procent. Dit komt met name doordat werkgevers minder aan premies, waaronder die voor pensioen, hoeven bij te dragen.

Inflatie

Sinds het derde kwartaal van 2014 is de loonstijging groter dan de inflatie, wat betekent dat de prijzen van goederen minder hard stegen dan de lonen. De inflatie is al twee jaar “uitzonderlijk laag”. In 2014 was de inflatie 1,0 procent, vorig jaar dus 0,6 procent. Sinds 1987 was de prijsstijging niet zo laag, en in de laatste vijftig jaar was die alleen lager in 1986 en 1987. Veel producten zijn in 2015 voor consumenten amper in prijs gestegen.

De oorzaak is volgens het CBS de dalende olieprijs. In 2015 lag de gemiddelde olie- en benzineprijs op het laagste niveau in vijf jaar tijd.