Mogelijk nieuwe Kuip ín de Maas

De Rotterdamse stadionsoap rond de Kuip wordt vervolgd. Na twee mislukte pogingen – in 2013 klapte het plan voor nieuwbouw, vorig jaar ging vernieuwbouw van de oude Kuip niet door – mag het nu eigenlijk niet meer fout gaan: een toekomstbestendig stadion voor Feyenoord.

Woensdag presenteerde de gemeente Rotterdam drie potentiële stadionlocaties – onderdeel van een totale gebiedsvisie van het Stadionpark, het wat ongeordende gebied rond de Kuip op Rotterdam-Zuid.

Er zijn twee locaties aan de Maas gemarkeerd, niet ver van waar de Kuip nu staat. In de variant ‘Veranda West’ komt het stadion iets meer richting stadcentrum te liggen, én deels in de Maas. In de optie ‘Veranda Oost’ ligt stadion verder weg van de stad, dicht tegen Eiland van Brienenoord aan, eveneens deels in de Maas. In deze beide opties zal er een geheel nieuw stadion gebouwd worden – de verwachting is dat Feyenoord daar op aanstuurt.

De derde optie is nieuwbouw (of eventueel verbouwing van het oude stadion) op de plek waar de Kuip nu staat, in de ‘Stadiondriehoek’.

Feyenoord moet nu een keuze uit de drie locaties maken. De gemeente wil vaart maken. „We willen voor de zomer een forse stap gemaakt hebben”, zegt wethouder Adriaan Visser (Sport, D66). Wat al zeker is: het stadion moet een capaciteit van 63.000 toeschouwers krijgen.