Rutte verwacht geen snelle oplossing vluchtelingencrisis

Premier tempert verwachting over mogelijkheid snelle doorbraken bij begin Nederlands voorzitterschap.

Commissievoorzitter Juncker werd donderdagochtend in het Scheepvaartmuseum ontvangen door premier Rutte.
Commissievoorzitter Juncker werd donderdagochtend in het Scheepvaartmuseum ontvangen door premier Rutte. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Een snelle oplossing van het vluchtelingenvraagstuk is niet mogelijk. Dat heeft premier Rutte donderdagochtend in Amsterdam gezegd tijdens een persconferentie naar aanleiding van de start van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, dat tot 1 juli zal duren.

Met deze woorden temperde hij al te grote verwachtingen van het Nederlands voorzitterschap. Rutte herhaalde dat de vluchtelingencrisis en de veiligheidssituatie „hoog” op de Nederlandse agenda staan. Maar de aanhoudende instroom van vluchtelingen kan volgens hem niet „overnight” worden opgelost. Nederland wil de komende maanden in elk geval bereiken dat de aantallen omlaag gaan. Dat noemde Rutte “van cruciaal belang”.

Verder wil Nederland dat de vluchtelingen eerlijk over de EU-lidstaten worden verdeeld. Met die herverdeling gaat het niet erg soepel. Van de 160.000 vluchtelingen die ‘Brussel’ uit Griekenland en Italië wilde herverdelen over andere EU-landen zijn er tot nu toe slechts 272 naar een ander land overgebracht. Het betreft 82 mensen uit Griekenland en 190 uit Italië. Onwil bij de lidstaten, maar ook bij de vluchtelingen zelf, zou hier mede oorzaak van zijn.

Besloten vergadering met Tweede Kamer

Het kabinet ontving de voltallige Europese Commissie donderdagochtend in het Scheepvaartmuseum. De commissie wordt donderdagmiddag door Koning Willem Alexander in het Paleis op de Dam ontvangen. Daarna zou het ‘dagelijks bestuur’ van de Europese Unie naar Den Haag gaan voor een ontmoeting en debat met de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer en de fractievoorzitters uit beide Kamers.

Tot verbazing van de Europese Commissie is deze bijeenkomst niet openbaar. De voorzitters van Eerste en Tweede Kamer hebben bepaald dat de bijeenkomst achter gesloten deuren moet plaatsvinden. Slechts de openingswoorden van beide voorzitters en die van voorzitter Juncker van de Europese Commissie zijn openbaar. Maar het daarop volgende debat zal in beslotenheid worden gehouden. Er wordt onder andere gepraat over de vluchtelingencrisis en de opzet van de meerjarige Europese begroting.