Rutte: geen snelle oplossing vluchtelingen

Verbazing bij Commissie over besloten debat.

Commissie-voorzitter Juncker en premier Rutte in Amsterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Commissie-voorzitter Juncker en premier Rutte in Amsterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Een snelle oplossing van de vluchtelingencrisis is niet mogelijk. Dit heeft premier Rutte vandaag in Amsterdam gezegd tijdens een persconferentie naar aanleiding van de start van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie dat tot 1 juli zal duren.

Met deze woorden temperde hij al te grote verwachtingen van het Nederlands voorzitterschap. Rutte herhaalde dat de vluchtelingencrisis en de veiligheidssituatie „hoog” op de Nederlandse agenda staan. Maar de aanhoudende instroom van vluchtelingen kan volgens hem niet „overnight” worden opgelost. Nederland wil de komende maanden in elk geval bereiken dat de aantallen omlaag gaan en dat de vluchtelingen eerlijk over de EU-lidstaten worden verdeeld. Voorzitter Juncker van de Europese Commissie zei dat niet door kan worden gegaan met EU-landen die hun grenzen sluiten.

Het kabinet ontving de voltallige Europese Commissie in het Scheepvaartmuseum. De Europese Commissie is vanmiddag door Koning Willem Alexander in het Paleis op de Dam ontvangen. Daarna zou het ‘dagelijks bestuur’ van de Europese Unie naar Den Haag gaan voor een ontmoeting en debat met de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer en de fractievoorzitters uit beide Kamers.

Tot verbazing van de Europese Commissie is deze bijeenkomst niet openbaar. De voorzitters van Eerste en Tweede Kamer hebben bepaald dat de bijeenkomst achter gesloten deuren moet plaatsvinden. Slechts de openingswoorden van beide voorzitters en die van voorzitter Juncker van de Europese Commissie zijn openbaar. Het daarop volgende debat zal in beslotenheid worden gehouden. Er wordt onder andere gepraat over de vluchtelingencrisis en de opzet van de meerjarige Europese begroting.

„Voor ons had het niet gehoeven”, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie over het besluit om de vergadering in beslotenheid te houden. „Deze Commissie wil juist transparant zijn en heeft niets te verbergen”. Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer vindt in beslotenheid wellicht een meer open gedachtenwisseling plaats. Journalisten krijgen overigens wel achteraf de gelegenheid met de fractievoorzitters te spreken. Als extra argument stelt de woordvoerder van de Tweede Kamer dat het kabinet ook achter gesloten deuren met de commissie praat.