Rechter VS: copyright apenselfie ligt niet bij het dier

De zaak speelde naar aanleiding van een foto die een makaak in Indonesië zelf maakte met de camera van fotograaf David Slater.

De wereldberoemde selfie van de makaak Neruto.
De wereldberoemde selfie van de makaak Neruto. Foto via Facebook.com/DavidJSlater

Als een aap een selfie maakt, ligt het copyright van de foto niet bij het dier, zo oordeelde een rechter in San Francisco. Dat meldt de Britse krant The Guradian. De zaak speelde naar aanleiding van een discussie rondom de rechten van een foto die een makaak in Indonesië maakte met de camera van fotograaf David Slater.

Hoe maakte de aap een selfie?

Toen Slater in 2011 het Indonesische Sulawesi bezocht, kaapte de aap zijn camera en maakte er honderden selfies mee. Een ervan verscheen wereldwijd in kranten en tijdschriften. Slater was van mening dat het copyright van de beelden bij hem lag, en dat media dus zijn toestemming moesten hebben om de foto te plaatsen.

Wikipedia weigerde echter de selfie van de makaak van internet te halen. Volgens de website is de foto rechtenvrij omdat het beeld niet is gemaakt door een mens, maar door de makaak zelf. Naar aanleiding van dit voorval oordeelde de Amerikaanse Copyright Office dat een mens geen copyright kan claimen op een apenselfie.

Rechter oordeelt

Nu oordeelt de Amerikaanse rechter dus dat een aap geen copyright kan claimen op een foto. Rechter William Orrick legde uit dat het Congres en de president de bescherming van de wet kunnen uitbreiden voor zowel mensen als dieren, maar dat er geen indicatie is dat ze dat hebben gedaan in de Copyright Act.

De zaak werd vorig jaar in de Verenigde Staten ingediend door People for the Ethical Treatment of Animals (Peta). De organisatie wilde publicaties van de foto registreren en erop toezien dat alle inkomsten die het beeld genereerden toekwamen aan de makaak. Peta zei dat het om de toen 6-jarige makaak Neruto ging.

Slater vroeg de rechter om de zaak te seponeren. Hij meent dat Brits auteursrecht van toepassing is op de foto en dat het copyright bij zijn bedrijf Wildlife Personalities Ltd. ligt.