Preventief slikken dempt hiv-epidemie

Neusbacterie bestrijdt pneumokokken die oor- en longontsteking veroorzaken.

Tweederde van de hiv-infecties onder homomannen in Nederland kan worden voorkomen als meer mannen zich op hiv laten testen, en de helft van de homomannen preventief virusremmer slikken. Dat blijkt uit een berekening van Nederlandse en Britse wetenschappers aan de hand van de infectiegeschiedenis van hiv-besmette homomannen in Nederland.

De studie verscheen woensdag in Science Translational Medicine.

Het onderzoek geeft voor het eerst een realistische voorspelling over hoe diverse maatregelen om hiv te bestrijden kunnen uitpakken.

Of de ingrepen voldoende zouden zijn om de hiv-epidemie onder homomannen te stoppen, durft eerste auteur Oliver Ratmann van het Imperial College in Londen niet te zeggen. Nederland heeft wereldwijd een van de succesvolste campagnes tegen hiv gevoerd, zegt hij. Desondanks blijft het aantal hiv-infecties onder homomannen hardnekkig stabiel. Ratmann: „Onze berekeningen laten zien wat een volgende stap zou kunnen zijn.” In Nederland worden elk jaar ongeveer duizend mensen met hiv besmet. 69 procent van hen zijn homomannen.

Het Nederlands/Britse onderzoek is gebaseerd op de genetische stamboom van circulerende virusstammen. Door die te combineren het gegevens over het moment waarop iedere infectie werd geconstateerd, konden de onderzoekers uitpluizen van wie welk virus afkomstig was. Zo identificeerden ze 617 besmettingen die plaatsvonden tussen zomer 1996 en eind 2010.

Vervolgens beoordeelden zij met die historische gegevens verschillende scenario’s. Als alle mannen direct na een positieve hiv-test met virusremmers zouden zijn behandeld, zou het aantal hiv-besmettingen eenvijfde minder zijn.

Als meer homomannen zich jaarlijks op hiv zouden laten testen, en daarnaast preventieve hiv-remmers zouden slikken (die destijds nog niet bestonden), zouden er zelfs 66 procent minder infecties zijn.