‘Politie Keulen vreesde voor doden op oudejaarsavond’

Volgens een intern politierapport in handen van Spiegel Online konden agenten niets doen terwijl vrouwen werden aangerand en beroofd.

Het treinstation in Keulen.
Het treinstation in Keulen. Foto AFP/Markus Boehm

De politie had de situatie op het plein voor het station in Keulen tijdens Oud en Nieuw niet onder controle. Dat schrijft Spiegel Online op basis van een intern politierapport. Volgens het document vreesden de aanwezige agenten dat er doden zouden vallen.

Agenten werd belet hulpbehoevenden te helpen, getuigen werden bedreigd toen ze namen van daders noemden en straatverboden werden genegeerd. De politie werd bestookt met vuurwerk en bekogeld met flessen. Allemaal conclusies uit het rapport dat volgens Spiegel Online is opgesteld door een hoge ambtenaar binnen de politie. Hij schrijft:

“Dit heb ik in 29 dienstjaren nog nooit meegemaakt. De situatie was chaotisch en beschamend.”

Identificatie van de daders was op de avond zelf onmogelijk, gaat het rapport verder. “Het waren er teveel op hetzelfde moment”. Enkele mensen op het plein zouden voor de ogen van de politie hun verblijfsvergunning hebben verscheurd, al kon Spiegel Online naar eigen zeggen niet opmaken uit het rapport of wat voor documenten het waren en of de documenten authentiek waren. Ook is niet duidelijk of deze mensen tot de daders behoorden of onderdeel waren van een andere groep.

Direct nadat duidelijk werd wat er zich op oudejaarsavond had afgespeeld in Keulen kwam de politie onder vuur te liggen. Die meldde op Nieuwjaarsdag dat de jaarwisseling relatief rustig was verlopen. Pas op 4 januari, de dag dat ook het rapport werd opgesteld, gaf de politie een persconferentie over de incidenten op oudejaarsavond.

‘Recht van de sterkste’

Het rapport gaat verder met de constatering dat de mensenmassa bij het station niet onder de indruk was van de aanwezige agenten. Vrouwen moesten zich een weg banen tussen een grote zwaar beschonken mannenmenigte. Vrouwen werden omsingeld en seksueel bejegend en beroofd.

Vrouwen werden radeloos, huilend en bang aangetroffen, staat in het politierapport. Inmiddels zijn er 170 aangiftes gedaan en is ook bekend geworden dat vrouwen in Hamburg en Stuttgart hetzelfde is overkomen.

Niet alleen op het plein voor het station had de politie de situatie niet onder controle, zo blijkt uit het rapport. Bij het instappen van treinen op het station ontstonden vechtpartijen. Op de perrons gold “het recht van de sterkste”, zo valt er te lezen. Mensen liepen over de rails naar gesloten perrons toe.

Deportatie mogelijk

Volgens het politierapport zouden verschillende getuigen mannelijke migrantengroepen als daders hebben genoemd, maar de politie weigert vooralsnog voorbarige conclusies te trekken dat de incidenten te maken hebben met de vluchtelingencrisis. Het onderzoek zou zich richten op bij de politie bekende veelplegers en Marokkaanse bendes die betrokken zijn bij de drugshandel in het westen van Duitsland. Er zijn inmiddels aan de hand van videobeelden zestien verdachten geïdentificeerd. Van de meesten is de naam echter onbekend.

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas liep wel alvast enigszins op de zaken vooruit door donderdagochtend te stellen dat asielzoekers die betrokken blijken te zijn bij de aanrandingen gedeporteerd kunnen worden. Duitsland heeft het afgelopen jaar bijna 1,1 miljoen asielzoekers verwelkomd.