Platini trekt zich terug als kandidaat voor FIFA-voorzitterschap

Wel is Platini, die vorige maand voor 8 jaar werd geschorst, vastbesloten zijn straf aan te vechten.

Michel Platini tijdens een persconferentie in 2013.
Michel Platini tijdens een persconferentie in 2013. Foto Sang Tan / AP

Michel Platini trekt zich terug als kandidaat voor het voorzitterschap bij de FIFA. De verkiezing van 26 februari komt voor hem te vroeg, zo liet de 60-jarige Fransman donderdag aan persbureau AP weten. Wel is Platini, die vorige maand voor acht jaar werd geschorst, vastbesloten zijn straf aan te vechten.

Door zijn schorsing heeft Platini naar eigen zeggen niet dezelfde kansen gekregen als de andere kandidaten. De Franse oud-voetballer mocht de afgelopen weken namelijk geen enkele taak in het voetbal uitvoeren en dus ook niet op zoek gaan naar steun voor zijn kandidatuur.

Platini werd eind vorige maand samen met FIFA-voorzitter Sepp Blatter voor acht jaar geschorst vanwege een dubieuze transactie in 2011. Blatter maakte toen namens de bond omgerekend 1,8 miljoen euro over naar Platini. Volgens beide voetbalbazen was dat een vergoeding voor de werkzaamheden die de Fransman tussen 1999 en 2002 uitvoerde.

Heel weinig tijd voor beroep

De ethische commissie van de FIFA, die de zaak onderzocht, vond echter dat het tweetal niet kon uitleggen waarom het bedrag pas zo veel later werd betaald en nergens in de boeken was vastgelegd. De onderzoekers oordeelden daarom dat Blatter en Platini misbruik hadden gemaakt van hun positie in de voetbalwereld.

Dat Platini nog een rol zou kunnen spelen bij de verkiezingen leek vorige maand al onwaarschijnlijk, omdat hij nauwelijks tijd had om zijn straf aan te vechten. Om toch een kans te maken ging de voetbalbestuurder meteen in de beroep bij het internationale sporttribunaal CAS, de hoogste sportrechter. De beroepsprocedure bij de FIFA sloeg hij over.

‘Het recht moet zegevieren’

Hoewel Platini nu afziet van het voorzitterschap bij de FIFA legt hij zich allerminst neer bij zijn schorsing. De Fransman houdt vol dat zijn schorsing onterecht was en dat iemand zijn kandidatuur probeert te dwarsbomen. “Dit onrecht is werkelijk weerzinwekkend”, aldus de voetbalbestuurder tegen AP.

Platini is daarom vastberaden om “het recht te laten zegevieren” en terugkeren als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, de functie die hij voor zijn schorsing uitoefende. Ook sluit hij niet uit dat hij in de toekomst nog eens een gooi doet naar het presidentschap bij de FIFA.