Piet Plezier Recreatie, met Korné

Margot Poll belt met Korné Welmers (44), vrijwilliger van de schaatsbaan in Oisterwijk. Hij ontdekte blotevoetensporen.

Foto Frans van Griensven

Weet u dat de voet in het ijs nu al het ‘mysterie van Oisterwijk’ wordt genoemd?

„Tja, het is ook echt een mysterie. We hadden verwacht er meer van te horen, maar dat is niet gebeurd. Ook geen apenverhalen.”

Hoe kwam u de voetstappen op het spoor?

„Op nieuwjaarsdag gingen we kijken hoe het ijs erbij lag. Het is namelijk een open baan met weliswaar een dak erboven en wat boarding eromheen en een ketting bij de toegang maar daar kun je zo overheen klimmen. We verwachtten vuurwerkresten, maar niets van dat al. Alleen zagen we een heel spoor van voetstappen in het ijs. Over de hele lengte. Het zijn duidelijke afdrukken van blote voeten, ingesmolten in het ijs.”

Schrok u ervan?

„Nee, dat niet. We waren alleen maar verbaasd. Op het supergladde witte ijs, opeens die afdrukken. Heel magisch eigenlijk. Waarom trek je geen schaatsen aan als je het ijs op gaat?

Waarom eigenlijk de foto verspreid? Hoopte u dat iemand zich zou melden?

„We hebben de foto gedeeld in onze vrijwilligersapp – daar staat altijd in wat er de volgende dag moet gebeuren. Meestal gaat het over de machines of over een verdwaalde kerstboom. Maar dit was zo uitzonderlijk dat we het elkaar wilden laten zien. Wie gaat er nou met blote voeten het ijs op? En dan zo’n eind! Diegene moet nu heel ziek in bed liggen want het zal een koud begin van het nieuwe jaar zijn geweest. Het gekke is dat we eerst nog met het idee hebben gespeeld een soort nieuwjaarsduik te organiseren, zoals in Scheveningen. Zo van: wie gaat er als eerst in bikini of zwembroek het ijs op, die mag een dag gratis schaatsen. Hebben we niet gedaan omdat we dat te koud vonden. Dan dit...”

Heeft u zelf een idee?

„Ik ben nog niet veel verder gekomen. Ik ben ook gewoon aan het werk hè. Het enige waarvan ik vrij zeker ben, is dat het een vrouw moet zijn geweest. Kleine vrouwenvoeten, maar ik ben geen detective.”