Parijs: man met mes doodgeschoten bij politiebureau

Volgens de Franse politie had de man een vlag van terreurgroep IS bij zich en droeg hij een nepbomgordel.

De aanvaller werd neergeschoten toen hij het politiebureau probeerde binnen te dringen.
De aanvaller werd neergeschoten toen hij het politiebureau probeerde binnen te dringen. Foto Anna Polonyi / AFP

Bij een politiebureau in Parijs is donderdag een man doodgeschoten toen hij met een mes het pand probeerde te betreden. Op het lichaam van de man is een getekende vlag van terreurgroep Islamitische Staat gevonden, zo meldde de openbaar aanklager in Parijs aan persbureau AFP. Ook had hij een document bij zich waarin IS de daad opeist.

Aanvankelijk dacht de politie dat de man een bomgordel droeg, maar dat bleek na onderzoek met een robot niet het geval. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken stelde eerder dat de man “Allahu Akbar” riep - Allah is groot - maar omstanders ontkennen dat tegenover de zender BFMTV.

Volgens de zender was het wapen dat de man bij zich droeg een slagersmes. Dat trok hij toen hij het politiebureau probeerde binnen te gaan, zo beweert persbureau AFP. Hij zou daar bij de receptie een politieman hebben aangevallen, waarna er op hem werd geschoten. Het was donderdag precies een jaar geleden dat de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo plaatsvond.

Twitter avatar BFMTV BFMTV EN DIRECT - L’homme abattu était armé d’une feuille de boucher, c’est à dire un hachoir https://t.co/BlkvUJYEwc https://t.co/GeP8SOIBEb

Eerder aangehouden voor diefstal

Bronnen bij de politie melden aan AFP dat de man een bekende was van de politie. Twee jaar geleden werd hij al eens aangehouden voor diefstal. Tijdens zijn arrestatie zei de man dat hij Ali Salah heette en in 1995 geboren was in Marokko.

Door de vondst van de vlag gaat de Franse politie de aanval nu toch behandelen als een terroristische daad, zo meldde de aanklager donderdag. Aanvankelijk werd de zaak onderzocht door de ‘reguliere’ aanklager, maar is het terrorismeparket alsnog ingeschakeld. Het incident waar het bureau plaatsvond, staat in de wijk Goutte d’Or, in het 18de arrondissement.

Omwonenden: blijf binnen

De politie vroeg omwonenden lange tijd om binnen te blijven. Twee scholen in de omgeving zijn tot nader order gesloten en de wijk is afgezet. Winkels in de omgeving zijn gesloten. Groepen mensen die zich verzamelden bij metrostations en in de straten van de wijk zijn verzocht het gebied te verlaten.

NRC-correspondent in Parijs Peter Vermaas zegt over de wijk Goutte d’Or op Twitter:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De wijk, La Goutte d’or, staat bekend als de Afrikaanse wijk van Parijs: zowel Mahreb als Sub-Sahara. Veel mensen mogen niet naar huis.

Er is in Parijs veel politie op de been, meldt Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Buitengewoon veel politie op de been. Een jaar na de eerste aanslagen van 2015 staat Parijs nog op scherp.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Vrees voor ‘lokaanslag’ verklaart grote politiemacht: er is angst voor vervolgaanval op samengekomen politie/journalisten/politici.

Doordat een aantal straten zijn afgezet, zijn er files ontstaan in de omgeving. Ook werd het metroverkeer in de buurt tijdelijk stilgelegd. Het ging om metrolijn 4 tussen Porte de Clignancourt en Réaumur-Sebastopol en lijn 2 tussen Blanche en Belleville, twee routes die het dichtst in de buurt liggen van Goutte d’Or. Inmiddels rijden de metro’s weer, meldt AP.

De Franse politie heeft de straat van het politiebureau in het 18de arrondissement afgezet.

De Franse politie heeft de straat van het politiebureau in het 18de arrondissement afgezet. Foto Charles Platiau / Reuters

De wijk ligt in het noorden van het centrum van Parijs:

Charlie Hebdo precies één jaar geleden

Het is vandaag een jaar geleden dat gewapende mannen een aanslag pleegden bij het satirische weekblad Charlie Hebdo. Bij de aanslag van 7 januari 2015 op de redactie van het tijdschrift kwamen twaalf mensen om.

Slechts een paar minuten voor het incident bij het politiebureau donderdag, herdacht president François Hollande elders in de stad de politieagenten die waren omgekomen tijdens de aanslag in januari vorig jaar.