Oeps, een fossiel doorgeslikt

Wetenschappers delen via Twitter grappige mislukkingen.

#FieldWorkFail-foto van dierenarts en ecologist Carrie Cizauskas.
#FieldWorkFail-foto van dierenarts en ecologist Carrie Cizauskas. Foto Carrie Cizauskas

Wetenschap saai en serieus? In het veld in elk geval niet. Al was het alleen al omdat er altijd wel wat misgaat. Zoals een aap die ervandoor gaat met je camera of je observatiehut die middenin een mierennest blijkt te staan. Nu kan iedereen het meebeleven op Twitter. Zoek eens naar de hashtag #FieldWorkFail, en je komt de hele dag niet meer aan werken toe. Zo verslavend zijn de mini-anekdotes.

Een foto van een mobiel toilethuisje op zijn kant: „Ontdekte door schade en schande hoe hard het kan waaien in Wyoming.” Vrolijke onderzoekers op een bergtop: „Toen we na vijf uur klimmen op de verkeerde bergtop stonden.” Of een zebra die met zijn hoofd vastzit tussen boomtakken, met drie mensen die eraan trekken. „Wanneer je gedrogeerde zebra net die ENE boom in de Namibische vlakte weet te vinden – die boom die op nekhoogte gevorkt is.”

We lezen over wetenschappers die wietplantages ontdekken in het regenwoud, een luipaard kwaad maken door op de verkeerde plek te plassen, op cruciale momenten in slaap vallen, en al hun data kwijtraken. En over iemand die aan een piepklein fossiel likt om te bepalen of het echt een fossiel is – en het vervolgens doorslikt.

#FieldWorkFail bestaat al twee jaar, maar wordt steeds populairder. Dagelijks komen er nieuwe anekdotes bij. Initiatiefnemer Anne Hilborn, zelf cheetah-onderzoeker, blogt over de markantste tweets. Tekenaar Jim Jourdane maakt cartoons van de beste blunders. En inmiddels zijn er evenveel tweets over de hashtag zelf („Veruit mijn favoriete hashtag van het jaar”) als over eigenlijke missers. Maar dat mag niet deren.

Het is erg verfrissend om de minder glorieuze kant van de wetenschap te zien – en de humor en zelfspot van de betrokkenen. Dat is waarschijnlijk het geheim van #FieldWorkFail. Die zonderlinge nerds blijken toch maar mooi een hechte gemeenschap te vormen, en wij mogen zomaar meekijken.

Een paar mooie tweets op een rij: