Nederlandse topman Marks & Spencer stapt op

De 56-jarige Marc Bolland is zes jaar de baas geweest bij het Britse bedrijf.

Voormalig CEO Marc Bolland van Marks & Spencer en hockeyster Naomi van As bij de opening van het Britse warenhuis in de Amsterdamse Kalverstraat in april 2013.
Voormalig CEO Marc Bolland van Marks & Spencer en hockeyster Naomi van As bij de opening van het Britse warenhuis in de Amsterdamse Kalverstraat in april 2013. Foto Jerry Lampen/ANP

De Nederlandse topman van de Britse warenhuisketen Marks & Spencer, Marc Bolland, heeft donderdag zijn vertrek aangekondigd. In april legt hij zijn functie neer. De 56-jarige Marc Bolland is dan zes jaar de baas geweest van Marks & Spencer.

Bolland heeft Marks & Spencer de afgelopen zes jaar door een periode geleid waarin verandering hard nodig was, zei president-commissaris Robert Swannell donderdag in een persbericht. Onder aanvoering van Bolland is fors geïnvesteerd in het verbeteren van de webwinkel en de bouw van een nieuw distributiecentrum. Bollands opvolger wordt de Brit Steve Rowe. Hij werkt sinds 1989 bij Marks & Spencer en heeft talloze functies gehad. Sinds 2012 maakt Rowe onderdeel uit van de raad van bestuur van de warenhuisketen, waar hij sinds afgelopen zomer verantwoordelijk is voor de verkoop van alle non-foodproducten.

In een interview in NRC in maart 2014 zei de Nederlandse topman dat hij een “traditioneel Britse winkel” had aangetroffen “die nooit had geïnvesteerd in infrastructuur voor onlineverkoop”. Volgens Swannnell is Marks & Spencer nu klaar voor “het digitale tijdperk”.

Lees ook een uitgebreid interview met Bolland uit 2014: ‘Ik praat nooit over mezelf’

Tegenvallende kwartaalcijfers

Swannell wijdde geen woord aan de tegenvallende kledingverkopen waar de Britse pers elke drie maanden over schrijft. Ook het afgelopen kwartaal verkocht Marks & Spencer weer fors minder kleding. De verkopen daalden 5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Net als in Nederland kampte Engeland met een warme november en december, waardoor consumenten nauwelijks winterjassen en -truien kochten. Met de food-afdeling van Marks & Spencer gaat het daarentegen al jaren goed en ook afgelopen kwartaal groeide de omzet van die tak.

Onder Bolland steeg de jaaromzet van ‘de Britse Hema’ van 9,1 miljard pond (12 miljard euro) naar 10,3 miljard pond (14 miljard euro).

Via Heineken naar Groot-Brittannië

Marc Bolland (28 maart 1959, Apeldoorn) begon zijn carrière bij Heineken, waar hij na de Hoge Hotelschool en een studie bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen als trainee binnenkwam. Hij bleef twintig jaar bij de Nederlandse bierbrouwer, waarvan de laatste zes jaar in de raad van bestuur.

In 2006 vertrok Bolland naar het Verenigd Koninkrijk om bestuursvoorzitter van supermarktconcern Morrison te worden. In mei 2010 trad hij aan bij Marks & Spencer, waar wekelijks 21 miljoen Britten hun boodschappen doen.

Naar eigen zeggen is Bolland niet uit op een nieuwe bestuursfunctie bij een groot, internationaal retailbedrijf. Hij zou naast zijn toezichtswerk bij frisdrankbedrijf Coca-Cola nog enkele andere commissariaten willen bekleden. Daarnaast wil hij meer tijd besteden aan Unicef in het Verenigd Koninkrijk, waar hij al vicepresident is. Bolland woont in Londen en heeft vooralsnog geen plannen om die stad te verlaten, zegt hij in een toelichting op zijn vertrek.