Tientallen doden bij bomaanslag Libië

Een vrachtwagen werd opgeblazen bij een politieacademie in de stad Zliten.

Een Libische vlag.
Een Libische vlag. Foto Valerie Kuypers / ANP

Bij een bomaanslag in de Libische stad Zliten zijn donderdag zeker vijftig doden gevallen. Dat gebeurde toen een vrachtwagen met explosieven werd opgeblazen bij een trainingscentrum van de kustwacht, zo meldt persbureau Reuters. Op het moment van de aanslag waren daar honderden rekruten aanwezig.

De zelfverklaarde regering die Zliten bestuurt spreekt over vijftig doden en 127 gewonden, een lokaal ziekenhuis heeft het over 65 doden. Volgens lokale pers is de aanslag uitgevoerd door een zelfmoordterrorist, die de bewaking omzeilde door de bom in een tankwagen te verstoppen.

De bom ging af in de wijk Soug al-Talata, een drukke wijk in het centrum van de kuststad. Volgens de BBC was de knal te horen tot in de stad Misrata, 60 kilometer van Zliten. Op Twitter veroordeelde Martin Kobler, de speciale VN-gezant in Libië, de aanslag.

Instabiel

Er heerst veel instabiliteit in Libië, waar twee regeringen en honderden gewapende milities de dienst uitmaken. Ook terreurgroep IS is in Libië actief en probeert zijn macht uit te breiden, in de hoop de Libische olieproductie in handen te krijgen.

Vorige maand werd een vredesakkoord gesloten tussen de twee rivaliserende regeringen. Dat akkoord is echter nog niet van kracht.