Nederland krijgt Duitse bijstand in Mali

Duitse militairen gaan in Mali met al aanwezige Nederlanders samenwerken in de VN-missie MINUSMA. Het Duitse kabinet heeft besloten maximaal 650 militairen naar het West-Afrikaanse land te sturen. Zij zullen een deel van het werk van de Nederlanders rond de stad Gao overnemen. De twee landen werkten eerder intensief samen, bijvoorbeeld in het Afghaanse Kunduz. Het Nederlandse kabinet kondigde in december aan dat ‘onze’ missie wordt ingekrompen van 450 naar 300 man. Minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) had na de aanslagen in Parijs juist beloofd bondgenoot Frankrijk militair bij te staan. Frankrijk is op grote schaal actief in Mali. Het land vroeg om steun bij de missie tegen Islamitische Staat (IS) en missies in Afrika. Het kabinet beraadt zich nog over uitbreiding van de IS-missie met bombardementen boven Syrië. (NRC)