Meridiaan Uitgevers houdt op te bestaan

De nog geen twee jaar geleden gestarte Meridiaan Uitgevers houdt op met bestaan. Uitgever Nelleke Geel en redacteur Huguette Hornstra worden met hun fonds onderdeel van uitgeverij AtlasContact.

Dit maakten AtlasContact en Overamstel uitgevers vandaag in een persbericht bekend. Meridiaan was een imprint bij Overamstel, waar ook ondermeer Lebowski, Hollands Diep, House of Books en sinds dit najaar Van Egmond & Derksen zitten. Twee jaar geleden vertrok Geel als uitgever van Signatuur, een imprint van WPG.

Logische stap

De overstap naar Overamstel leek een logische, omdat Overamstel bekend staat als een uitgeversgroep die uitgeverijen naar zich toe trekt. Met de verkoop van Meridiaan uitgevers stoot deze groep dan ook voor de eerste keer een imprint af. 


Volgens Martijn Griffoen, algemeen directeur van Overamstel, was de verkoop van Meridiaan “niet gepland”:

“maar we zijn blij met de verkoop. Het geeft ons meer ruimte om ons te richten op de andere fondsen.”

Het afstoten van Meridiaan moet volgens hem dan ook niet gezien worden als teken dat Overamstel te groot werd. Griffioen:

“Hollands Diep gaat zich nu meer op non-fictie en Nederlandstalige literatuur richten, bij House of Books komt er meer aandacht voor crime.”

Non-fictie

Met de verkoop van een opvallende literaire uitgeverij – Meridiaan is ondermeer de uitgever van bekende auteurs als Hilary Mantel, Rafael Chirbes, Jonas Jonasson, Charles Lewinsky en T.C. Boyle – lijkt Overamstel zich meer te gaan richten op non-fictie.

“Het was al langer een wens van ons om meer non-fictie uit te geven en met de imprints die we nu hebben lijkt dat ook te gebeuren, maar het aantal Nederlandse auteurs dat we uitgeven groeit ook.””

Voedingsbodem

Mizzi van der Pluijm, directeur-uitgever bij AtlasContact, is er van overtuigd dat Nelleke Geel bij AtlasContact een goede voedingsbodem vindt. Ze ziet als een groot voordeel dat het fonds van Meridiaan “taalgebieden bestrijkt die wij niet in ons fonds hebben. Er is dus geen overlap.”

In het persbericht laat Van der Pluijm weten:

“In ons fonds wordt door een diversiteit aan schrijvers en onderwerpen de veelzijdigheid van de wereld weerspiegeld. De hoge kwaliteit van de auteurs van Meridiaan en het internationale karakter van dat fonds zullen dit verder versterken.”

Waarom Meridiaan niet als imprint binnen de VBK-groep, waar ook AtlasContact onderdeel van is, verder gaat is onduidelijk. Nelleke Geel was onbereikbaar voor commentaar.