Omstreden kindermummie in Rijksmuseum van Oudheden definitief naar depot

De kindermummie in het depot van het museum. Foto David van Dam

De kindermummie in het depot van het museum. Foto David van Dam

De omstreden naakte kindermummie keert niet terug in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dit zegt directeur Wim Weijland in nrc.next. De mummie is sinds jaar en dag een icoon van het museum. De confrontatie met de naakte kwetsbaarheid van het lichaam is te groot, zegt Weijland over de beslissing. Maar bovenal zou de naaktheid van de kindermummie in 2016 niet langer functioneel zijn. „We hebben geen dood kind nodig om het verhaal van het proces van mummificeren te vertellen. Het museum is geen anatomisch theater.” 

Ook het publiek krijgt steeds meer moeite met de mummie. In 2007 vond een derde van de bezoekers tijdens de expositie ‘Verboden te verzamelen’ dat hij niet langer kon worden tentoongesteld. Dat aantal is daarna gestegen, zegt Weijland.

Het besluit is omstreden, binnen en buiten het museum. De eerste leden van de vriendenvereniging hebben hun lidmaatschap al opgezegd. Sommigen leggen een link met het Zwarte Piet-debat of met het verwijderen van omschrijvingen als ‘neger’ en ‘hottentot’ op de bordjes in het Rijksmuseum. Weijland betreurt dat. „Die discussie gaat om discriminatie en racisme, terwijl onze discussie over de omgang met menselijke resten gaat.”