Economie

Komt het nog goed met Fitbit?

Foto AFP

Slecht nieuws voor Fitbit: de beurskoers van de gadgetmaker daalde de afgelopen dagen met ruim 20 procent. Dat gebeurde na de lancering van hun nieuwste wearable die lijkt op de smartwatch: de Fitbit Blaze. Beleggers hebben weinig vertrouwen in het horloge. Kan Fitbit zich nog herstellen, en zo ja, hoe?

Het ging zo goed

Fitbit verkocht vorig jaar de meeste wearables ter wereld. Het bedrijf is groot geworden door zich te richten op gezondheidsgadgets: armbandjes die data over de gebruiker verzamelen. Door de hartslag, locatie en het aantal stappen te meten kan de gebruiker zijn of haar leefstijl beter in beeld krijgen.

Maar toen kwam de ‘smartwatch’

Smartwatches zijn de populairste gadget onder de wearables. Afgelopen jaar werden er 21 miljoen van dit soort horloges verkocht. Deze week presenteerde Fitbit een wearable die lijkt op de smartwatch. De functies van het apparaat zijn bijna gelijk aan de mogelijkheden die de eerder ontwikkelde armbandjes van het bedrijf bieden.

Het horloge van Fitbit zorgde voor weinig enthousiasme bij de beleggers. Francisco Jeronimo, onderzoeksleider van marktonderzoeksbureau IDC en deskundige op het gebied van draagbare elektronica, snapt wel waarom:

“Fitbit heeft een product op de markt gebracht dat vergeleken met haar concurrenten tekortschiet. De software van het apparaat kan niet met software van ontwikkelaars worden uitgebreid. Dat is een enorme beperking.”

Jeronimo vindt ook de prijs (200 dollar, ongeveer 186 euro) van het horloge veel te hoog in verhouding met wat het de consument biedt. En nog een probleem: de smartwatchmarkt is al druk bezet. In totaal zijn er meer dan dertig bedrijven die de horloges verkopen. Gelijk al in het eerste kwartaal na de lancering van de Apple Watch werd Apple de grootste, met een marktaandeel van ongeveer 75 procent.

Is er nog hoop voor Fitbit?

In 2015 werden er wereldwijd zo’n 80 miljoen smartwearables verkocht en dat aantal zal aankomend jaar alleen nog maar toenemen, zo is de verwachting van verschillende onderzoeksbureaus. Goed nieuws dus voor Fitbit.

En Jeronimo denkt dat het ongelukkige horloge geen grote gevolgen heeft. Als de gadgetmaker zich maar blijft richten op waar ze goed in zijn: het maken van apparaten die fitnessprestaties meten. Jeronimo:

“Als een van de meest succesvolle wearable-producenten kan Fitbit zijn eigen ecosysteem binnen de al volle smartwatchmarkt creëren. Het bedrijf moet dan wel ervoor zorgen dat het de software van het horloge openstelt voor nieuwe applicaties en toepassingen.”