KNMI trekt weeralarm in voor Drenthe en Friesland

Voor de provincie Groningen blijft de code rood nog wel van kracht.

Krantenbezorger Marcel Kits loopt zijn ronde door de Groningse Oosterparkwijk. Het KNMI handhaaft het weeralarm voor de provincie.
Krantenbezorger Marcel Kits loopt zijn ronde door de Groningse Oosterparkwijk. Het KNMI handhaaft het weeralarm voor de provincie. Foto Kees van de Veen

Het KNMI heeft het weeralarm voor de provincies Friesland en Drenthe donderdagmiddag ingetrokken. Alleen in Groningen geldt nu nog de code rood in verband met gladheid die veroorzaakt wordt door ijzel. Tot wanneer het weeralarm voor Groningen blijft gehandhaafd kan het KNMI momenteel niet zeggen.

Twitter avatar KNMI KNMI Code rood #weeralarm #ijzel, nog voor Groningen, Friesland en Drenthe nog lokaal #glad!. https://t.co/dpPyZhecVg

Voor Drenthe en Friesland is als gevolg van de gladheid wel nog code geel van kracht. Dat betekent dat er lokaal nog gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van het winterweer. Ook voor de provincies Noord- en Zuid-Holland geldt momenteel de code geel, maar dat heeft te maken met zware windstoten die daar kunnen optreden.

Eerder handhaafde het KNMI op donderdagochtend nog het weeralarm voor de drie noordelijkste provincies. Het openbaar vervoer in Groningen, Drenthe en Friesland is eveneens donderdag weer op gang gekomen. Volgens vervoerder QBuzz rijden bussen in Groningen en Drenthe vooralsnog volgens dienstverlening:

Twitter avatar QbuzzGD Qbuzz GD Op dit moment rijden alle bussen in GR en DR. We weten niet hoe de situatie zich vanmiddag gaat ontwikkelen met de buien op komst. 1/2

De afgelopen dagen viel een groot deel van het openbare leven stil in de noordelijke provincies sinds het KNMI dinsdagochtend een weeralarm afkondigde in verband met ijzel. Veel winkels bleven er dicht, huisvuil werd niet opgehaald en verschillende nieuwjaarsrecepties werden afgelast. Ook de meeste scholen hielden hun deuren gesloten.

Het einde van de ijzelperiode is volgens het KNMI in zicht. De komst van zachte lucht gaat echter gepaard met neerslag, wat vrijdag in het noorden lokaal nog voor sneeuw en ijzel kan zorgen.

Twitter avatar KNMI KNMI Verwachting vandaag en morgen: In het noordoosten glad door ijzel, sneeuw of ijsresten, elders regen. https://t.co/TbuKFTlL4Q